Cena jabuke 2019
Proizvođači kažu da su otkupne cene jabuke niske, tako da im se više isplati da ih bace.
- Reklama -

Jabuka je u Evropi prošle godine odlično rodila, što je za posledicu imalo pad cene i smanjeno interesovanje kupaca za jabuku.

Voćari,razočarani niskom cenom jabuka u berbi, odlučili su da sačekaju zimu kada će (što se očekivalo) da krene prava prodaja i viša cena jabuke. Međutim, zima je došla, cena je ostala ista, a hladnjače su i dalje pune. A, po svemu sudeći, ostalo je još malo da se jabuke iz hladnjača prodaju – jer što se proda do februara prodalo se.

Pored niske cene, pravilnici o kvalitetu jabuke I klase, kao i karakteristikama koji ovi plodovi moraju imati su strogi. Od voćara se traži da prodaju samo jabuku promera od 7 do 9 centimetara, bez ijedne pegice i savršeno ravnomerno obojene. Svaki kalibar, manji ili veći, se računa kao druga klasa. Takođe, voćari moraju sami da pakuju i isfinansiraju gajbice, da plate radnike, i sve to uz valutu koja se ne zna.

Usled smanjenog izvoza (uredba koja je praktično onemogućila male hladnjače da slobodno prodaju robu sitnim nakupcima iz Rusije), a velikog uvoza, neorganizovanog otkupa i niske platežne moći građana, voćari nemaju izbora kada je proizvodnja jabuka u pitanju. Seljaci nemaju para da se razduže za đubrivo i hemiju, jer su već novac dali na radnu snagu i gajbice. Dok, jabuke ima “kao kupusa”.

Kada se sve sabere i oduzme vremena za prodaju prošlogodišnje jabuke je sve manje – a tržište je u haosu.

Ekipa emisije Bolja zemlja posetila je domaćine i voćare: Miodraga Cvetkovića i Sašu Mijailovića iz Sudolova: