- Reklama -

Konačno dobre vesti i lepa tema, jer kada smo došli na žetvu kukruza u Srem u Vašicu kod Šida dočekali su nas vrsni domaćini Miščevići, dva brata, od kojih se poljoprivredom najintezivnije bavi Jovan a kum mu je kombajnirao ogled AS hibrida Dušan Medić.

Kada upoznamo ovakve ljude shvatimo koliko je ovaj posao sjajan, jer to su mladi i pravi, ljudi na svom mestu. Veseli i dobrog raspoloženja i kada je situacija loša, a možete tek misliti kako je kada je zapravo sutuacija odlična.

To je gostoprimljivost, ljubaznost, uz puno inforamcija kako stvari stoje, po koje hladno pivo, koje je najslađe u polju, sa domaćim kulenom, koji inače Miščević pravi vrhunski, i štrudlom od maka.

Ono što smo najavili da će se možda dogoditi, ali ko je smeo da čeka, se dogodilo i to jače nego što smo i zamišljali.

Na dan žetve sve se pogodilo – kukruz je u jednom momentu otišao na preko 20 dinara, a prinosi na zemlji treće klase su bili odlični.

Kiše koje su stopirale žetvu na nešto preko nedelju danasu zapravo bile odlične, a zašto, možete pogledati u videu ispod.

Ovde u Sremu se pogodilo i da ima kukruza i da cena nije loša – jeste bilo nestabilno, ali konačno nestabilno u pozitivnom smislu.

Jovan Miščević, poljoprivrednik

– Malo su nas kiše usporile, ali za sada mi izgleda kao da je sve dobro – kaže gospodin Jovan Miščević, poljoprivrednik. – Iskren da budem, nisam mislio da će ovakav da bude rod. Mislio sam da će biti gore nego prošle godine.

Dušan Medić, poljoprivrednik

Njegov kum Dušan Medić koji mu kombajnira ovu sortu AS hibrida govori i o ceni kukuruza:

– Niko nije očekivao da će ovako da ide cena – rekao je on. – Za tri dana otišla je tri dinara.

– Svaki dan skače za po pola dinara, ili dinar.

Šta se u stvari dogodilo?

Ima više teorija o tome.

Prvo, skočila je par procenata i cena na svetskom tržištu. Kada nastupi kriza i kada se ne zna šta će biti sa dolarom, najpouzdanije je da ti špekulanti čuvaju novac u žitaricama. To je pozitivno za poljoprivrednike, a bilo je priče i da će našim otkupljivačima faliti zrno da popune barže i da ispoštuju ugovore i da su onda spremni da plate više.

Kao što smo vam rekli i pre niko sada ne može da garantuje ništa,cena se menja u jednom popodnevu, i na vama je da odlučite hoćete li prodavati ili čekati. Da li će skočiti i  kako se nadaju poljoprivrednici, ili će se vratiti na staro niko to nemože da zna.

Ovde je parcela treće klase zemlje i ovde je postavljen ogled koji je potvrdio ono što se tvrdilo o AS hibridima,  a to je da rani hibridi mogu da budu veoma zanimlivi za profesionalne poloprivrednike, a Miščević i njegov kum su upravo to.

U svakom slučaju ovo je samo jedan od ogleda, a ima ih puno po Srbiji. Još ćemo o ovome govoriti jer ima rezultata i ima šta da se pokaže.

Preliminarno, da vam kažemo da je veoma, veoma pozitivno iznenadio AS201 za koji neki nisu verovali da može da da 14 i 15 tona po hektaru , jer je rani hibrid, ali i da je 507 , kao po običaju razbio, taj nam je upao u oči 2012 godine kada su ga prvi put izbacili , 6e02 , naravno, taj je pravljen baš za intenzivnu priču , ali da je možda i AS72 dobio konkurenciju AS702  to je upravo i ovaj ogled trebalo da utvrdi.

Šta je pokazao ogled i koja su iskustva Miščevića i Medića, pogledajte na snimku ispod…

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstPLATIO OVCE 2000 EVRA PO GRLU I VREDE! Vi možete da ih nabavite mnogo jeftinije! (VIDEO)
Sledeći tekstREZIDBA KAJSIJE U VREME MIROVANJA: Evo kako će to uticati na prinos!