Foto: Pixabay

Imate želju da napravite baštu u dvorištu i gajite voće i povrće, začinsko bilje umesto da kupujete prerađenu hranu?

Sve je to moguće! Bez obzira da li živite u manjoj kući sa dvorištem gradu ili na selu, iskoristite to što vam vaše dvorište, parcela pruža.

Zašto bi trebalo da pretvorite vaše dvorište/parcelu u baštu?

Ušteda na namirnicama

Jedna od prednosti uzgajanja vlastitog povrža jeste smanjivanje mesečnih troškova na hranu. Možete da uzgajate sopstvene namirnice i sami ćete znati šta ste uzgajali, da li ima hemikalija ili ne, odakle je došlo to voće ili povrće.

Dobro za vaše zdravlje

Provodićete sate i sate u bašti, što je dobro za vaše zdravlje. Rad u bašti dobro dođe kao fizička aktivnost koja vam sagoreva kalorije.

Oslobađa od stresa

Zanimacija u bašti mnogima koristi i kao izduvni ventil i oslobađanje od svakodnevnog stresa.

Kako krenuti?

Mnogi ljudi koji bi se bavili uzgojem voća, povrća u svom dvorištu/parceli umeju da imaju prevelika očekivanja da će do rezultata doći brzo.

Iznenadili biste se koliko možete kultura da uzgajite na malom području služeći se najnovijih tehnikama uzgajanja na manjim prostorima.

Kada krećete da se bavite ovim, znajte da ne morate sve od jednom. Osmislite zadatke na dnevnom nivou koje ćete raditi po 30 minuta, kako biste to što ste planirali odradili kako valja.

Šta treba da gajite?

Gajite ono što vaša porodica voli da jede. Napravite spisak voća, povrća koje jedu, a kada to odradite onda istražite šta od toga uspeva u vašoj klimi.

Ako želite da što pre imate korist od poljoprivredne kulture koju zasadite, onda izbegavajte da to budu višegodišnji usevi. Imaćete koristi samo od proizvoda koji dolaze iz godine u godinu – poput začinskog bilja, jagoda, artičoke, voća.

Naučite kako da se nosite sa bubama

Izbegavajte pesticide i istražite organske, prirodne načine kako da se izborite protiv štetočina.

IZVORbolja zemlja/permaculturenews.org
Prethodni tekstPredviđanja naučnika – ove vremenske prilike mogle bi da utiču na smanjenje prinosa useva
Sledeći tekstZa zeleniju Srbiju 41 milion dinara: Ministarstvo raspisalo konkurs za pošumljavanje