Foto: Privatna arhiva

Složićemo se da je 2020. godina do sada mnogima donela nemir, nesigurnost, ali je nekima donela i nove prilike i šansu za novi početak. Među njima je i Smiljana Ivković Topai iz Pančeva, koja je zajedno sa suprugom i četvoro dece osnovala poljoprivredno gazdinstvo i rešila da se oproba u pravljenju zdravih i prirodnih sirupa, a uskoro planiraju da zasade voćnjak na svom imanju.

Foto: Privatna arhiva

„Sve se slučajno dogodilo. S obzirom na to da uvek sama sebi nađem neki posao, ovog puta u vreme policijskog časa htela sam deci da napravim neki prirodni sok da se osveže ali i da imaju kvalitetnu zamenu za kupovne. I pošto imam zovu u bašti, krenula sam prvo od toga,  a ubrzo su deca tražila još i palo mi je na pamet da bih mogla da iskoristim šta imam u bašti i napravim nove sirupe“, otvorena je Smiljana.

Ubrzo je nakon zove, napravila sirup od nane koji srednji sin prosto obožava. Smiljana za Bolju zemlju kaže da nije očekivala da će danas imati toliko porudžbina, kao i da joj se svakoga dana javljaju kupci najčešće iz Beograda, jer žele da probaju nešto zdravo.

Foto: Privatna arhiva

„Sve prodajem za sada onlajn, i srećna sam što imam zadovoljne kupce. Znate, ja prodajem ono što prvo napravim za svoju decu. Važno mi je da je zdravo, da nema nikakvih aditiva, i to naglašavam svakom svom kupcu. Ako se mojoj deci dopadne sirup koji napravim, znači da je dobar za dalju prodaju“, priča nam kroz osmeh naša sagovornica.

Svakodnevno je na internetu, čita, prati i beleži savete koje su biljke zdrave i za šta konkretno i to znanje dalje koristi u proizvodnju „šarenih“ sirupa.

Foto: Privatna arhiva

„Imam ogromnu baštu u kojoj imamo raznovrsno cveće, pa samim tim i različite boje, i upravo su me te boje podstakle da ne stanem samo na zovi i nani, već da probam da napravim i još neki sirup. Tako sam došla na ideju da napravim sirup od koprive koja je mnogo zdrava, pa je potom došla cvekla sa šargarepom i limunom, i evo sada na kraju i sirup od lavande. Mušterije su oduševljene svim sirupima, ali ih je posebno zaintrigirala lavanda“, iskrena je Smiljana.

Kaže da lavanda može da se pije, da je dobra za živce, i da je osmislila porodični recept za ovaj sirup, a „tajni sastojak“ ostaće poznat samo krugu porodice.

Foto: Privatna arhiva

„Uskoro nam dolazi višnja i kupina, pa će to biti naredni sirupi, ali ko zna šta ću još osmisliti do kraja godine. Nije mi teško da radim i uvek sebi nađem zanimaciju, pa mi brže prođe vreme“, kaže ona.

Smisao za prodaju ima jer već godinu i po dana pravi medenjake i uspešno ih prodaje, a mušterije joj se redovno vraćaju.

Foto: Privatna arhiva

Porodicu i porodično gazdinstvo Topai čeka na jesen još posla jer kako kažu planiraju da zasade 1.000 sadnica viljamovke.