Foto: Pixabay
- Reklama -

Pozitivni efekti koprive na ljudsko telo poznati su već duže vreme, ali se ona praktično slabo koristi u ishrani. Bogata vitaminima (A,B,C,D i vitamin K= i miniralima (hrom,fosfor, kalijum, magnezijum, cink…), proteinima, često se preporučuje i kao dodatak ishrane kod živine.

Bilo da se bavite i sami živinarstvom ili planirate da krenete, važno je da znate da konstantna upotreba raznih koncentrata u ishrani neće doneti velike koristi ovim životinjama.

Foto: Pixabay

Kao i čoveku, i živini je neophodna izbalansirana ishrana, pa se pored koncentrata valja dodati i brojne hranljive materije, tačnije biljke, među kojima je i kopriva.

Kopriva sadrži u sebi proteine i polu-nezasićene masne kiseline omega 6 koji utiču na jačanje imuniteta kod živine, piše Agroinform.

Kako navode ruski stručnjaci, za upotrebu koprive u ishrani, potrebno je pravilno je obrati, uključujući tretman vrućom vodom, a potom dodati koncentrat ili zrna, jer kokoši ne vole da jedu sveže biljke.

Pokazalo se da korišćenje koprive kao dodatak ishrani utiče na težinu kod živine, utiče i na bolji prinos jaja, ali je sa druge strane ovo teško primenljivo na velikim farmama.

Foto:Pixabay

U ishrani živine mogu da se koriste pored koprive i beli luk, kamilica, brokoli.