Foto:Pixabay

Uskoro počinje sezona godišnjih odmora, ali zbog trenutne situacije i proglašenja pandemije korona virusa, stručnjaci savetuju da se ne putuje i ne letuje van Srbije. Zato nadležni predviđaju da će se tražiti mesto više u domaćim odmaralištima, a hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja nadaju se da će uspeti bar malo da ublaže krizu u kojoj su se našli.

Tačni podaci o tome koliku štetu je pretrpeo domaći turizam znaće se krajem godine, a prema trenutnim procenama ona iznosi oko 300 miliona evra za prvih pet meseci.

“Hotelijeri procenjuju gubitke na 230 miliona evra, a agencije između 50 i 70 miliona. Zato ćemo se fokusirate na domaće turiste, ovo je godina domaćeg turizma i pravi je trenutak da se Srbija pokaze u pavom svetlu i pokaže šta sve ima “ rekao je ministar trgovine, turizma i ugostiteljstva Rasim Ljajić koji je pozvao sve građane naše zemlje da bar jedan deo odmora provedu na nekoj destinaciji u našoj zemlji.

Ukoliko bi se građani Srbije odlučili na odmor u nekom odmaralištu u našoj zemlji, vlasnici privatnih smeštaja i hotelijeri bi mogli da očekuju od 100 do 150 miliona evra prihoda. Prema podacima Narodne banke Srbije za prošlu godinu, u prvih devet meseci naši turisti su u Grčkoj potrošili 344 miliona evra, na drugom mestu je Turska sa 157 miliona, a na trećem Nemačka u kojoj su naši turisti “ostavili” 62 miliona evra.

Turistička organizacija Srbije počela je promotivnu kampanju “Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju”. Ideja je da se građani upoznaju sa svim destinacijama koje bi mogli da posete i da se skrene pažnja na mesta koja nemaju puno turista a imaju mnogo toga da ponude. 

Dodatni vaučeri

U prva dva meseca podeljeno je 160.000 vaučera za domaće turiste, a od srede počinje prijava za još 400.000 vaučera. Podela dodatnih vaučera značajno će produžiti turistučku sezonu” rekao je ministar Rasim Ljajić i pozvao je ugostitelje i hotelijere da se prijave za prihvatanje gostiju sa vaučerima.

Prijave za vaučere građani mogu podneti na šalterima “Pošta Srbije” i oni se mogu iskoristiti do 20. novembra ove godine.

Za više informacije pogledajte ovde.

 

IZVORBolja zemlja/mtt.gov.rs/blic
Prethodni tekstSavet stručnjaka – Rasad se mora negovati, a evo i na koji način
Sledeći tekstU Francuskoj uništavaju 10 miliona litara piva zbog korone