Piti ili ne piti mleko, pitanje je koje mnoge ljude muči. Sa raznih strana stižu razne informacije, a struka je neusaglašena po pitanju toga da li je životinjsko mleko uopšte zdravo za ljude ili ne.

Tu dilemama, međutim, nije kraj. Jer, dok zagovornika protiv korišćenja kravljeg mleka ima dosta, situacija je drugačija sa kozjim i ovčijim mlekom, koje se smatra značajno zdravijom varjantom.

Da bismo rešili bar neke nedoumice, predstavljamo vam glavne prednosti i mane kravljeg, kozjeg i ovčijeg mleka. Verujemo da će vam biti lakše da na kraju donesete odluku da li ćete i koje mleko koristiti.

Kravlje mleko

Prednosti: Jedna od prednosti je ta što se od kravljeg mleka lako može odvojiti masnoća, od koje se prave divne i ukusne stvari, poput kajmaka, maslaca… Kravlje mleko je dosta zastupljenije i korišćenije, jer jedna krava proizvede mnogo više mleka od koze ili ovce. I na kraju, kravlje mleko ima više vitamina B12 i folata nego kozje.

Foto: Pixabay

Mane: Kravlje mleko je teško za varenje zbog visokog nivoa laktoze. Telu je potrebno čak dva sata da svari kravlje mleko, što je značajno duže od vremena potrebnog za kozje mleko, svega 30 minuta. Takođe, kravlje mleko je treće po redu na svetskoj listi glavnih uzročnika alergije kod dece.

Kozje mleko

Prednosti: Kozje mleko sadrži puno hranljivih sastojaka, kao što su A2 protein i oligosaharidi, i zato je slično ljudskom mleku. Lako se vari i manje izaziva alergijske reakcije. Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima. U odnosu na kravlje mleko, kozje sadrži više esencijalnih masnih kiselina.

Foto: Pixabay

Mane: Kozje mleko je drugačijeg ukusa od kravljeg i mnogima se taj ukus ne dopada. Obzirom da su koze manje životinje, ne proizvode puno mleka, pa je potrebno 2-3 koze da se nahrani jedna četvoročlana porodica. Manji je sadržaj gvožđa, folata i vitamina D nego u kravljem mleku.

Ovčije mleko

Prednosti: U poređenju sa kravljim i kozjim, ovčije mleko je ubedljivo najkremastije. Zato je odlično za sireve, jogurte ili deserte. Proizvodnja ovčijeg mleka je vrlo efikasna i ekonomična, jer se ovce hrane isključivo travom. Kao i kozje, ovčije mleko je prirodno homogenizovano i lako svarljivo. Sadrži visok nivo A2 proteina, vitamina A, B i D i folata.

Foto: Pixabay

Mane: Kao ni koze, ovce ne proizvode velike količine mleka, zato je ovčije mleko teže naći u prodaji. Muža ovaca može da bude izazovna, jer su ovce plašljive životinje. Takođe, ukus ovčijeg mleka je jak i zato se češće konzumira kroz mlečne proizvode, poput sira, kiselog mleka…

Uporedne hranljive vrednosti tri vrste mleka

Hranljive vrednosti u čaši mleka Kravlje mleko Ovčije mleko Kozje mleko Pobednik
Proteini 8g 15g 9g Ovčije mleko
Ugljeni hidrati 11g 13g 11g Ovčije mleko
Masti 8g 17g 10g Ovčije mleko
Vitamin D 98 I.J. *nije određeno 30 I.J. Kravlje mleko
Vitamin C 0mg 10,3mg 3,2mg Ovčije mleko
Vitamin A 249IU 360IU 483IU Kozje mleko
Vitamin K 0,5mcg *nije određeno 0,7mcg Kozje mleko
Vitamin E 0,15mg *nije određeno 0,2mg Kozje mleko
Vitamin B6 0,100mcg 0,100mcg 0,112mcg Kozje mleko
Vitamin B12 1,10mcg 1,70mcg 0,2mcg Ovčije mleko
Folati 12mcg 17,2mcg 2,4mcg Ovčije mleko
Kalcijum 276mg 473mg 327mg Ovčije mleko
Selen 9mcg 4,2mcg 3,4mcg Kravlje mleko
Magnezijum 24mg 44,1mg 34,2mg Ovčije mleko

 

Dakle, koje je mleko najbolje – kravlje, ovčije ili kozje?

Kao što i sami vidite, svako mleko ima svoje prednosti. Možda je zato najbolje ne biti kategoričan u izboru, već maksimalno iskoristiti benefite mleka i mlečnih proizvoda kako od krave, tako i od koze i ovce.

Prethodni tekst10 biljaka koje možete gajiti u prozorskim saksijama
Sledeći tekstLegalizovan rad 47 odsto sezonaca u poljoprivredi