Najezda smrdibuba!

582
0
SHARE
Smrdibube u Srbiji nisu opasne po ljude!
Smrdibube u Srbiji nisu opasne po ljude!

Kako je rekao dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović glavni razlog što smrdibuba u Srbiji ima toliko mnogo u poslednje vreme je taj što na ovim prostorima one nemaju prirodne neprijatelje. Smrdibube prisutne u Srbiji nisu opasne po ljude, a najbolji način da se od njih zaštitite je mreža, rekao je Tomanović.

Smrdibube u Srbiji nisu opasne po ljude!
Smrdibube u Srbiji nisu opasne po ljude!

Govoreći o dvema vrstama koje su trenutno prisutne na našim prostorima, mramorna smrdibuba trenutno je brojnija od etiopske zelene vrste.

Mramorna smrdibuba stigla je iz jugoistočne Azije u Evropu gde je prvi put registrovana 2004. godine. Kod nas je pronađena 2016. godine, što ne znači da je nije bilo i ranije, rekao je profesor. Ova vrsta voli toplotu, pa je i to jedan od razloga što je u našim krajevima prisutna tokom leta.

Smrdibube su bezopasne po ljude, ali na biljke mogu da prenose viruse i da ih unište. U Srbiji je bilo slučajeva da su se poljoprivrednici žalili na štete nastale od ovih insekata, ali je ovaj problem mnogo veći i prisutniji u Evropi i Americi.

Kako profesor kaže, u nekim zapadnoevropskim zemljama u planu je izrada projekta kojim će se omugućiti njihovo suzbijanje tako što će biti dovedeni njihovi prirodni neprijatelji na mesta na kojima ih najviše ima čime će biti napravljen balans. Ptice i gušteri se uglavnom hrane smrdibubama, pa je najbolje sačekati da to priroda sama reguliše.

Takođe, i u Americi poljoprivrednici beleže velike finansijske gubitke zbog štete koju smrdibube nanose voću i povrću.

Najbolji i najsigurniji način da se zaštitite od ovih insekata je da postavite mreže na prozore, jer smrdibube najčešće idu na svetlost. Nema potrebe da ih prskate, jer nije zdravo i trajno rešenje, pošto će one svakako iznova dolaziti-savetuje profesor Tomanović.

 

Izvor: Tanjug