Zasto je poskupelo dizel gorivo
Zašto je poskupelo dizel gorivo?
- Reklama -

Nedavna vest, koja je objavljena u Hrvatskoj, jeste da je kod njih gorivo pojeftinilo.

Nakon poskupljenja, usledio je pad cena naftnih derivata kao posledica opšteg trenda. U Srbiji nažalost to nije slučaj, cene goriva se dižu i to često i bez najave.

Ono što naše poljoprivrednike najviše i zanima jeste cena dizel goriva, koje je neophodno nabaviti kako bi se završili svi poljoprivredni radovi.

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda kalkulacija cene dizela za litar?

Kada natočite gorivo na pumpi, polovina je prava cena goriva koju plaćate naftnoj kompaniji, a druga polovina cene ide državi!

Cena goriva u Srbiji
cena goriva u Srbiji

Dakle, država naplaćuje akcize ili ekološke takse pa pola od cene uzima sebi.

Da li će akciza da bude fiksna ili ne opet određuje država.

Dažbine se plaćaju državi i tu ne bi trebalo da imamo nikakvu dilemu. Međutim, ukoliko se na takav način puni državni budžet – jer para nema za isplatu penzija i plata državnih službenika gde spada i zdravstvo koje je je trenutno prima ponižavajuće niske plate, treba postaviti pitanje da li narod treba da puni budžet ili industrija od čijeg se profita stvara bruto nacionalni dohodak.

Mi imamo nekakvu industriju, ali strani investitori profit odnose u svoju matičnu zemlju – pa ostajemo samo da radnici. Eto dobijamo nekakve platice i to je sve. Kajmak se skuplja i preliva u kase bogatog stranca, investitora koji se ovde još više bogati.

Poskupljenje goriva
Poskupljenje goriva

Ali da se vratimo na cenu goriva!

Jedno poskupljenje rađa drugo i kao posledica toga dolazi do inflacije tj. nekonrolisanog rasta cena.

Poskupljenje goriva će automatski, kao domino efekat, izazvati lančanu reakciju poskupljenja svega ostalog a najviše hrane kjoja je povezana transportom za cenu goriva.

Pošto u našoj siromašnoj zemlji hrana predstavlja osnovnu stavku, ovo poskupljenje opet će pogoditi najsiromašniji sloj stanovištva, ali i agrarni sektor koji nema ama baš nikakve beneficije.

Poljoprivrednici u Hrvtaskoj, recimo plavi dizel, plaćaju oko 90 dinara za litar u BIH. Gorivo je inače jeftino ali i oni imaju plavi dizel. Makedonci posle poskupljenja plaćaju 62 denara za litar, odnosno 1 evro.

Dakle, upola jeftinije gorivo plaćaju naše komšije, dok mi i Crnogorci plaćamo bez ikakvih popusta.

Realno se nameće sledeće pitanje.

Ukoliko imamo proizvođača paradajza iz Srbije i Makedonije. Makedonac ili Hrvat sa niskom cenom goriva će imati jeftiniju proizvodnju ,pa će bez problema svoje povrće da doveze do Srbije koje će u startu biti jeftinije.

Dakle, roba iz svih zemalja u okruženju je KONKURENTNIJA od domaće! Da li smo nešto uradili po tom pitanju? Crnogorci već pola godine sprovode akciju kupujmo domaće, pa iako je skuplje, ali domaće je.

Možemo li mi biti složni i bez obzira na cenu kupiti domaći proizvod? Nažalost prazan novčanik i gladan stomak, gledaju drugačije.

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković