Cena paprike visoka
Zašto je cena paprike toliko visoka?
- Reklama -

Ove jeseni povrća na pijaci u izobilju, ali cene nisu bile nikada više. Ko je uspeo da stavi turšiju i spremi ajvar, spremio je. Ostali mogu o tome samo da maštaju.

Ovog leta, koje i nije bilo neko, bilo je kiše više nego što je potrebno. To je za posledicu imalo stvaranje idealnih uslova usled velike vlage za razvoj mnogih patogena koji su prouzrokovali biljne bolesti. Paprika na otovrenom je naročito stradala posebno od bolesti tipa bakterioza, pa je skoro više od 50% roda mnogim proizvođačima istrulilo već na njivi, pa nije imalo šta da se bere.

Ova paprika koja je sada u ponudi na pijaci, je proizvdena u zaštićenom prostoru. Količine su male a tražnja velika, tako da je shodno tome i cena visoka.

Koliko će ove ograničene količine uspeti da podmire potrebe Srba koji ne mogu da zamisle život bez zimnice, je posebno pitanje.

Sudeći po tome da ostaje puno neprodate robe, sigurno je da hoće, jer će kupovati samo oni kojima nije problem da izdvoje od 100 dinara za nižu klasu, pa do čak 160 dinara za kilogram paprike prve klase.

Dipl. inž. Goran Veljković