- Reklama -

Marko Vučić iz Bikova kod Subotice čovek je koji je zašao u sedmu deceniju života, ali strašću prema svom poslu i prema poljoprivedi koja ne jenjava. Tome svedoči i ječam na njegovim poljima od čak 150 jutara, a koji je ove godine verovatno najbolji ječam u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ječam koji je dobro rodio, čak nije dobio ni prihranu, a uprkos suši dostigao je visinu do pasa. U čemu je tajna?

-Najvažnije su pripreme i oranje. Odrade se dve tri pripreme, a onda oranje. Iako je ječam u pitanju, ili uljana repica, pšenica, suncokret, ja sve orem. Po mom mišljenju daleko je bolje orati jer u njivi gde nisam orao, ječam je mnogo lošiji – objašnjava Marko Vučić.

Iako su mnogi stručnjaci isticali da se oranje za strna žita ne isplati, Markov slučaj pokazuje da je u praksi ipak malo drugačije. Marko Vučić ne samo da je orao, nego je radio tri setvopripreme, koliko se danas radi za repu. Nekada se za repu oralo po nekoliko puta, a za strnine jednom, i to je on zadržao. Naravno repe nema na severu Bačke, ali zato pšenice ima.

Inače, Marko Vučić ima malo svoje zemlje, a radi usluge i radi 150 jutara zemlje ukupno. Za zemlju koju radi u arendu skupo plaća zakup. Kako bi zaradio, jedini način jeste da skupo plati zakup, ali da ima vrhunske prinose.

Dakle, računica je jasna. Da li da se uštedi 20-25 litara goriva po hektaru a da ne ore, a s obzirom na to da je u sistemu PDV-a, gorivo sa popustima izađe oko 120 dinara, to je 25 EUR po hektaru, ali da zato izgubi izgubi 5 tona ječma.

Inače, na njegovoj parceli predusev je bila uljana repica, a setva je obavljena 25 septembra, pre optimalnog roka, a zanimljivo je da Vučić tvrdi kako nije išao ni sa kakvom prihranom.

-Na jesen kad orem tad i jednom pripremim zemlju. Čim se na proleće može pripremiti, ponovo to uradim i stavim malo veštaka. A iako je ove godine bilo suše, imam dobre prinose. Za oranje, inače, potrošim 10 do 15 litara nafte, ali nema mu zamene. Nisam za direktnu setvu, jer se pokazalo da je na taj način lošiji ječam – ističe Marko.

Takođe mora se spomenuti, da Marko Vučić ima i kvalitetne mašine, koje dobro održava, međutim to nisu traktori od po 100.000 EUR. To su jeftiniji belorusi, armtrac, turski traktor – mašine koje odrade posao i to za neki normalan novac. Kako i sam kaže otplata traktora od 100.000 EUR, a s obzirom na to da se bavi žitaricama, trajalo bi dugo.

-Svi se oni kvare, a delovi koštaju. Kod jefitnijih traktora, ako se nešto pokvari lakše je popraviti. Mašine održavam, čuvam, ne dajem drugima, pa nakon 4,5 godina ih zamenim – kaže Marko.

A kada je u pitanju cena i isplativost žitarica – većina poljoprivrednika se odluči za pšenicu. Međutim, nije na odmet razmisliti i o gajenju ječma, ovasa, raža, tritikale i neke alternativne pšenice.

Prema rečima Marka Vučića, prošle godine pšenicu je dobio po ceni od 16,3 dinara a ječam od 17 dinara.

-U svakom slučaju ječam je bolji od pšenice, i bolje rodi – zaključio je Marko Vučić za Bolju zemlju.

Cep prilog pogledajte ovde.

S.P.