- Reklama -

Nema toga ko ne voli lubenicu. Sočna, osvežava, laka za želudac i okrugla.

Da li mora da bude okrugla? Pa i ne mora, a to su dokazali i Japanci kod kojih su pravi hit kockaste lubenice.

SAVET MAJSTORA: Sačuvajte traktor zimi uz pomoć ovog jednostavnog dodatka!

Na ideju da naprave takvu lubenicu su došli iz praktičnih razloga jer okrugle lubenice zauzimaju mnogo mesta u frižiderima, ali i tokom transporta. Ono čemu se nisu nadali je da će takva „egzotika“ postati pravi hit kod kupaca.

Možda bi neko pomislio da je za uzgajanje kockastih lubenica potrebna neka naročita tehnologija i znanje, ali to nije slučaj.

Podnesite zahtev: Ovo su premije koje Uprava za argarna plaćanja daje za 2021. stočarima!

Kako da uzgajate kockaste lubenice?

Kockaste lubenice je u  jednostavno uzgojiti. To može svaki uzgajivač a potrebni su mu samo providni kalupi kockastog oblika, tako da sunčeva svetlost može neometano da dopre do lubenice sa svih strana.

Najbolje je koristiti providnu plastiku ili staklo za kalupe. Napravite kalupe na rasklapanje. Tako ćete iz njih lakše izvaditi lubenice i moći ćete da ih sačuvate za sledeću sezonu.

Kalup za kockaste lubenice

Dok je lubenica još uvek mala pažljivo je smestite u kockasti kalup, koji na vrhu ima otvor kroz koji prolazi loza lubenice. Veličinu kalupa prilagodite vašim potrebama tj. dimenzijama vaših lubenica. U njega treba da stane lubenica kada poraste i sazri. U početku ona neće dodirivati zidove staklenog kalupa, ali kako bude rasla tako će popunjavati prostor i dobiti oblik kalupa.

Konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima: Dobijate do 1,2 miliona uz ove uslove!

Donja strana kalupa na kojoj leži lubenica čak i ne mora da bude od stakla, može biti i prazna, pa će lubenica prirodno ležati na zemlji. Sva ostala nega obavlja se potpuno uobičajeno.

Kada lubenice narastu i vreme je za branje, izvadite ih iz kalupa.

Prethodni tekstMinistar Nedimović priznao: Vrše se veliki pritisci da dozvolimo GMO u Srbiji!
Sledeći tekstSaveti o pravilnoj ishrani pilića