Od petka se za područje Srbije prognozira višednevni kišni talas sa kojim nastupa rizičan period od zaraza voća ekonomski značajnim oboljenjima.

Nabavite jeftino mašinu koja vredi! Seje do 100.000 strukova paprike dnevno!

Kajsija, breskva, nektarina naći će se na udaru prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa), kao i prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

U zasadima koji su u fazama cvetanja, u cilju zaštite cveta od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća, preporučuje se primena: Ciprodex, Neon, Chorus 50 WG (ciprodinil) u koncentraciji 0,05%

U zasadima koji su u fazi pojave „zelene tačke” i prvih zelenih listića, u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve, preporučuje se primena: Agrociram 0,25-0,35%, Diziram 76 WG 0,3% (ciram) ili Delan 700 WG, Fiesta (ditianon) 0,075% ili Syllit 400 SC (dodin) 0,15-0,25%.

Intezivni šaranski ribnjak: Oni znaju kako se to radi i spremni su da podele umeće!

Što se jabuke i kruške tiče, ove voćne vrste biće u opasnosti od zaraze prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) i prouzrokovačom čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

U zasadima u kojima je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelene mase preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra: Funguran OH 2 kg/ha, Bakarni oksihlorid 50 0,5-0,75%, Cuprablau Z ultra 2,5 kg/ha, Fungohem SC 0,1,5–0,3%, Everest 0,3–0,4% ili drugi.

Država daje milion dinara po proizvodu: Uslov je da imate jednu od ovih oznaka kvaliteta!

U zasadima gde je sproveden tretman preparatima na bazi bakra prošle nedelje, a u međuvremenu je došlo do pojave nove zelene mase, preporučuje se primena nekog od preparata na bazi aktivne materije maknozeb (Mankogal 80, Mankogal ekstra, Dithane M 45) 0,2-0,25%.

Prilikom primene pesticida trebalo bi preduzeti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača. Sredstva za zaštitu bilja trebalo bi koristiti pravilno, u skladu sa uputstvom navedenim na etiketi i u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom. U periodu cvetanja voća je zabranjena primena insekticida!

Izvor: PIS

Prethodni tekstDržava daje milion dinara po proizvodu: Uslov je da imate jednu od ovih oznaka kvaliteta!
Sledeći tekstLepa vest za poljoprivrednike u ovoj opštini: Evo koliko su izdvojili za subvencije!