Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Zaštitite jabuke: Insekti i bolesti napadaju!

Zaštitite jabuke: Insekti i bolesti napadaju!

48
0
Foto: PIS

Proizvodni zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja plodova i sazrevanja.

Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U regionima Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Rume i Sente započelo je piljenje larvi. U ostalim regionima ovaj biološki događaj se očekuje za 3-7 dana.

Takođe, u pojedinim zasadima jabuka registruje se prisustvo grinja: običnog paučinara (Tetranychus urticae) i crvene voćne grinje (Panonychus ulmi). Vremenski uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja i koji su pred nama veoma su povoljni za razvoj ovih štetočina.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove i nastanka šteta usled ishrane grinja, proizvođačima se preporučuje primena insekticida.

U zasadima gde se ne utvrdi prisustvo grinja, a kod ranog sortimenta, za suzbijanje jabukinog smotavca je moguća primena nekog od sledećih insekticida sa kratkom karencom.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv: Izdvaja se 200 miliona za podsticaj

U fazama sazrevanja plodova jabuku treba zaštititi od skladišnih bolesti (čađave krastavosti plodova (Venturia inaequalis), smeđe ili mrke truleži plodova (Monilinia fructigena), gorke truleži plodova (Colletotrichum gleosporoides), meke truleži plodova (Penicillium spp.) i drugih).

Sa ciljem zaštite plodova od skladišnih patogena kod sorti koje se nalaze u fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog fungicida.

U zasadima u kojima je berba u toku ili se uskoro očekuje, ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.

Izvor: PIS

Prethodni tekstSve veći broj zahteva za subvencije: Morate da pazite da ne budete odbijeni
Sledeći tekstSprečen uvoz otrovne ribe: Nadležne službe zaustavile pošiljku na granici