Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Zaštitite breskve i nektarine od tripsa, smotavca i truleži

Zaštitite breskve i nektarine od tripsa, smotavca i truleži

47
0

Na području Srbije, započela je berba ranih sorata bresaka i nektarina. Srednje i kasne sorte se nalaze u fazi od plod oko 70% krajnje veličine do obojavanje ploda skoro završeno.

Vizuelnim pregledom bresaka i nektarina u pojedinim zasadima je registrovano prisustvo odraslih jedinki i larvi tripsa (Thysanoptera) upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Ovo je katastrofa: Evo kako živi seljak u Srbiji

Pored direktnih šteta koje nastaju usled ishrane larvi i odraslih jedinki, tripsi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg voća zbog karantinskog statusa koji pojedine vrste imaju u nekim zemljama gde se izvozi naše voće.

Takođe, vizuelnim pregledom se registruje prisustvo jaja druge generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). Prema prognoziranim temperaturama, početak piljenja larvi ove štetočine se očekuje u narednih 4-5 dana. I ova štetočina ima karantinski status u nekim zemljama (Rusija) u koje se izvoze naši proizvodi.

Bioenergana u Srbiji: Iz kravlje balege struja za 1000 domaćinstava

Proizvođačima bresaka i nektarina (naročito proizvođačima orijentisanim ka izvozu) se preporučuje pregled zasada na prisustvo navedenih štetočina i po potvrdi njihovog prisustva, primena insekticida.

U fazama sazrevanja plodovi bresaka i nektarina su osetljivi na infekciju od strane gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži ploda (Monilinia spp.). Pojedine vrste iz ovog roda imaju karantinski status kako u našoj zemlji tako i u zemljama u koje se izvozi naše voće. Infekcije najčešće nastaju na mestu povreda ploda koje nanose štetočine, u uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha (85%) i temperaturama od 22°C do 28°C.

Oni su dvoje mladih i zaljubljenih ljudi: Napravili su najlepši malinjak u Srbiji

Za područje Vojvodine prognozira se duži period bez padavina i sa visokim temperaturama (preko 30°C), te u ovakvim uslovima koji ne favorizuju razvoj pomenutih patogena, mere zaštite se ne preporučuju.

Za područje centralne i južne Srbije prognozira se nestabilno vreme sa mogućim pljuskovitim padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije patogenima prouzrokovačima truleži, te se u cilju zaštite plodova koji su u fazama sazrevanja preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida.

Izvor: PIS

Prethodni tekstNesvakidašnji događaj: U Sanadu krava otelila četvorke
Sledeći tekstBeskamatni krediti: Poljoprivrednicima u Srbobranu do 500.000 dinara