zaštita kukuruza od štetočina
zaštita kukuruza od štetočina

Preparati BIFENICUS i SATURN TERRA – najbolja zaštita od žičara

Sve strožiji zahtevi u pogledu primene insekticida namenjenih za tretman semena već duži niz godina ograničavaju primenu insekticida iz grupe neonikotinoida.

To su aktivne materije koje su pružale sigurnost semenu dok je u zemlji, ali i kasnije u periodu nicanja štitile mlade biljke od nadzemnih štetočina. Povećanje prosečnih temperatura uticale su na sve češću i intenzivniju pojavu insekata. Insekti su organizmi koji nemaju termo regulaciju već je njihovo sve veće prisustvo u dirktnoj vezi sa globalnim povaćanjem temperature. Ovo nam sve govori da trebamo biti pripremljeni na novonastale izazove, racionalno planirati proizvodnju kako bi izbegli nastanak šteta.

Kada su u pitanju zemljišne štetočine (žičnjaci, grčice, sovice) najveće štete nastaju kod šećerne repe i kukuruza. Usled visoke populacije insekata sklopovi gajenih biljaka mogu biti znatno redukovani što se direktno odražava na očekivanu dobit. U cilju predviđanja pojave zemljišnih štetočina nekada se radilo uzorkovanje zemljišta koje je imalo za cilj utvrđivanje brojnosti zemljišnih štetočina po m². Obično se uzorkovalo tokom jeseni (dugoročna prognoza) i neposredno pred stetvu (kratkoročna prognoza). Na taj način se utvrđivala brojnost i raznolikost insekatskih populacija. Zbog ograničene primene insekticida i sve slabijeg delovanja postojećih, utvrđivanje brojnosti insekata nam daju značajnu informaciju o daljim aktivnostima. Danas se na tržištu nalazi velika količina semena koje nije tretirano insekticidima. Ali isto tako i semena koja na sebi imaju nanet insekticid koji vrlo često ne pruža dovoljnu zaštitu usled visoke brojnosti insekata. Zbog svega ovoga neophodno je pribegavati drugim tehnikama kako bi našu proizvodnju učinili bezbednijom.

Kod proizvodnje okopavina (kukuruz, šećerna repa, suncokret), a usled visoke brojnosti žičara preporučujemo primenu insekticida Bifenicus u dozi 1,5 l/ha. Primenjuje se neposredno pre setve, tako što se tretira površina zemljišta nakon čega se preparat odmah nakon primene mora plitko uneti u zemljište (setvospremač) do dubine 10 cm. Od većine insekticida iz ove grupe (piretroidi) Bifenicus ispoljava najjači efekat preko zemljišta. Zbog svoje osobine da se ne rastvara lako u zemljišnom rastvoru i dobro vezuje za koloide zemljišta, pruža dugoročnu zaštitu. Primena Bifenicusa je takođe moguća i u povrtarskoj proizvodnji na isti način kao i kod okopavina. Obavezna je inkorporacija i primena 2 l/ha.

Još jedan preparat koji ima široku primenu u povrtarskoj, ali i u ratarskoj proizvodnji je Saturn terra. To je insekticid koji je u obliku granula te se njegova primena mora prilagoditi različitim vrstama proizvodnje. Obzirom da je granulisani proizvod široko je rasprostranjen u povrtarskoj proizvodnji. Kod proizvodnje povrća prisutvo monokulture je učestalija pojava pa samim tim i prisustvo štetočina. Proizvodnja povrća bez primene Saturn terra je nezamisliva. Ako je proizvodnja na otvorenom onda su neophodni depozitori (ulagači) kako bi pozicionirali insekticid. Količina primene Saturn terra je 15 do 20 kg/ha (150-200 gr na 100 m²).

 

Dipl. inž. polj. Milan Sudimac, Chemical Agrosava

Prethodni tekstOtvoren put srpskoj pšenici za Egipat!
Sledeći tekstTrikovi koje Vam ni jedan rasadničar neće odati, a Bata jeste! Kako do zdravog rasada?