voćnjak
voćnjak

Kruškina buva je ekonomski najznačajinija štetočina kruške. Vrsta koja ima izuzetno visok potencijal razmnožavanja i koja ne samo da smanjuje prinos i kvalitet već ugrožava voćnjak kao stanište, a time i celokupnu proizvodnju.

Kruškina buva prezimljava u stadijumu imaga ispod kore stabla, opalog lišća i u drugim skrovitim mestima. Kod nas, većina imaga kruškine buve ostaje u krušiku.

Prezimljujuće ženke su oplođene i osetljivije na insekticide. Mirovanje je uslovljeno temperaturama ispod 10 ֯C. Iznad ovih temperatura, ženke pomoću hitinizirane legalice ubadaju “drške” jaja u koru stabla ili pupoljaka.

Kako su proteklih dana temperature bile preko 10 ֯C stvorili su se uslovi za polaganje jaja. Zato je sada optimalno vreme da ukažemo proizvodjačima da je osnova suzbijanja da se u vegetaciju udje sa što manjom brojnosti. Da bi se to postiglo, preporučujemo primenu ulja Letol EC i piretroida Bifenicus.

Bifenicus preporučujemo u količini 0,5 l/ha, a Letol u količini 20-30 l/ha.

Primenom velike količine ulja pokrivaju se stabla kruške i time se sprečava sublimacija keiromona (mirisa) kruške. Ovim se izbegava razvučenost polaganja jaja odnosno kasnije pilenje što predstavlja problem u suzbijanju. Veća količina produžava delovanje insekticida i deluje na tek uspiljene larve. 

Uspeh prolećne korekcije populacije zavisi od visine brojnosti i razvučenosti polaganja jaja sa kojom se ušlo u vegetaciju.

Dipl. inž. polj. Jovanka Petrović, Chemical Agrosava

Prethodni tekstMinistar Nedimović: od 1.marta uz podnet zahtev do novca za dizel za samo 5 dana
Sledeći tekstMPSV: zajednička akcija kako bi se zaštitio svaki pošteni poljoprivredni proizvođač