Foto: Pixabay

Nakon žetve kukuruza mnogi proizvođači predsetveno vrše pripremu za sadnju crnog luka. Ova, jesenja sadnja crnog luka ima mnoge prednosti – zemljište ne miruje i ne čeka proleće, a i obezbeđuje se svež luk koji ima i dobru cenu početkom godine.

Skoro pa idealna kombinacija, ali proizvođač mora da se drži nekih pravila od kojih je prvo i najvažnije – plodored. Svaki luk se najbolje i najefikasnije uzgaja na taj način.

Važno je i izbegavati zemljište bogato azotom (predusevi obilno đubreni azotnim đubrivima ili nakon leguminoznih biljaka). Takođe se ne preporučuje obilno đubrenje stajnjakom u osnovnoj obradi ili u predsetvenoj pred sadnju crnog luka. U tom slučaju ostvaruju se visoki prinosi ali lošeg kvaliteta. Zato se i preporučuje sadnja nakon skidanja strnina ili kukuruza. Ali i u tom slučaju potrebno je obratiti pažnuju na to da li su primenjivani herbicidi na bazi atrazina koji se smatraju nepogodnim za luk.

Luk ne treba saditi na istu parcelu najmanje 3 godine zbog rizika od plamenjače. Zato se preporučuje tretiranje arpadžika sa fungicidom pre sadnje, što je i najveći rizik u jesenjoj sadnji. Prednosti jesenje sadnje jesu nepovoljni klimatski uslovi za razvoj nekih drugih bolesti, kao što su crna pegavost i lukova muva.

Luk sađen u jesen nema mogućnost čuvanja. Sa zaoravanjem strništa preporučuje se đubrivo NPK u količini 500-600 kg/ha u korist azota i kalijuma. Pred sadnju (ali na osnovu agrohemiske analize zemljišta), potrebno je uneti 200-300 kg/ha7:14:21. Obrada zemljišta mora da bude kvalitetna.

Mnogi povrtlari, iz iskustva, tvrde kako se na ovaj način i uz navodnjavanje i adekvatnu zaštitu moguće postići velike prinose luka.

IZVORboljazemlja.com/Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Prethodni tekstOLAKŠAĆE SE PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIJE: Ovo treba da znate!
Sledeći tekstTAŠNA, MAŠNA I LAPTOP! To je OMČA OKO VRATA srpskim mesarima i stočarima A OVO JE REŠENJE! (VIDEO)