Ovo je priča o dvojici sjajnih momaka, Petroviću i Simonoviću, koji su se udružili  kako bi zajedno napravili nešto novo, kako bi pokazali da samo udruživanjem naši rasadničari na potezu između Trstenika i Kruševca mogu da opstanu i da nastave da rade ova posao koji rade već stotinama godina.

Stvari postaju sve žešće i teže za rasadničare. Cene nisu porasle na domaćem tržištu, a na stranom je potreban ekstra kvalitet. Mi ga imamo, ali sa tom niskom cenom da bi se opstalo, jer svet a pogotovo zapadne zemlje ne znaju dovoljno koliko naši ljudi, kao ovi ovde u Lazarevcu znaju da rade svoj posao, a znaju.

Šansa za poljoprivrednike! Plantaže konoplje kao izvor velikog prihoda!

Zato je Simonoviću i Petrović ideja bila da rade nešto drugo što drugi ne rade, na način na koji drugi ne rade i da tako naprave posao.

Oni rade takozvano englesko spajanje. Kalemar podlogu raseca ukoso, pravi zatim jedan rez po sredini, uzima plemku i raseca je i na njoj pravi rez koji se uklapa u onaj prvi rez – a zatim se sve to obavija specijalnom kalemarskom folijom. Tako se mesto učvršćuje i štiti. Zatim se buduća sadnica umače u vosak na vrhu oko 10 centimetara tako da vosak obavije celu plemku i deo podloge, a pri korenu se umače u specijani hidro gel koji će je štiti od isušivanja, pošto ide u hladnjaču. Iz hladnjače će se posle saditi u velikim gustinama na razmak od oko 30 centimetara i na parcelama u blizini reka gde je laka zemlja.

Ministar Nedimović: Zaštitićemo poštene poljoprivrednike, to je prioritet svih prioriteta!

U hladnjači temperatura je između 3,5 i 4 stepena, ali ono što je problem je što hladnjača isušuje vazduh. Zbog toga sadnice i umaču u hidrogel, da bi mogle da se bezbedno čuvaju do rasađivana u proporišta, što može da bude čak i tamo u junu mesecu.

Cela grupa kalemara, njih skoro desetak je uključena u posao kao i ove porodice Petrović i Simonović.

Neko će se pitati zašto se ove sadnice voze u pakiralište koje je 40 kilometara dalje? Međutim, ima to svoje zašto – tamo u niziji kraj reke je lakša zemlja, ovde se radi isključivo na podlozi M9 koja inače ima nežnije žile jer je to kržljava podloga, za gustu sadnju i ako bi se radilo na težim zemljištima, ne bi to bilo to, ne bi žile bilo dobro sačuvane, a ovako ako su u tenji , kada se vadi tamo na jesen, svaka sadnica biće savršena.

Celu priču o ova dva sjajna momka i o tome kako su uspeli da se probiju i na zapadno tržište pogledajte na snimku ispod…

 

Prethodni tekstPočine vreme ovog nametnika! Zaštitite vaše voćnjake!
Sledeći tekstNe propustite rokove! Od danas podnošenje zahteva za podsticaje u organskoj poljoprivredi!