Zagrevanje prostora za tov svinja zavisi od toga kakav je raspored životinja na farmi. Prasad u prvim danima zahtevaju dogrevanje sa infra – lampama. Kako životinje rastu tako se smanjuje potreba za zagrevanjem prostora, osim u izuzetno hladnim danima.

Neko će dobiti kuću i 30 ari, a neko 50 hektara: Ovo je pozadina priče o podeli besplatnih kuća na selu

Veliki značaj za uspeh proizvodnje kao činilac klime u objektima za gajenje svinja predstavlja temperatura. Pojedine kategorije svinja imaju različite potrebe u temperaturi prostora.

Prasad imaju najveće zahteve u temperaturi, zatim tovna grla i krmače. Na niske temperature, su posebno osetljive mlade životinje, prasad na sisi i prasad u fazi odgajivanja. Prasadima je u prvim danima života potrebna vrlo topla prostorija. Zato se objekti za prašenje greju, ali se u svaki boks za prašenje postavljaju grejalice, kojima se vrši direktno grejanje legla. Odmah po prašenju, prasadima treba obezbediti temperaturu u boksu 32ºC . Sa porastom prasadi temperatura se smanjuje. Zadnje nedelje dojenja treba da je 22 – 24ºC. Optimalna temperatura u objektu za prašenje iznosi 18 – 20ºC.

Skladištenje pesticida: Izbegnite greške koje mogu biti pogubne

Zagrevanje prostora za tov svinja

Direktno grejanje legla se može vršiti pomoću infra lampe. Najednostavnije i najeftinije su električne grejalice. Prostorije u kojima se krmače prase greju se elektro – kaloriferima, kaloriferima na paru, ili toplu vodu, termogenima, kao i pomoću radijatora.

Saveti o pravilnoj ishrani pilića

Ostali objekti za priplodne životinje, nerastove, krmače u pripustu i suprasne krmače se ne greju. Odrasla grla proizvode dovoljno temperature svojim telima tako da se smeštaju u objekte sa nižim temperaturama. U takvim objektima optimalna temperatura se postiže: pravilnom ventilacijom, brzinom kretanja vazduha, sprečavanje nekontrolisanog gubljenja toplote (preko prozora i vrata), izbor najboljeg smeštaja i upotrebom prostirke, izolacijom zidova, tavanica i podova u objektima. Ukoliko se ovim merama ne može postići povoljan toplotni bilans pribegava se upotrebi dodatnog veštačkog zagrevanja.

Izvor: PSSS/ savetodavac za stočarstvo Nebojša Brajović

Prethodni tekstAS 72 – svetski poznat hibrid neverovatnih odlika
Sledeći tekstŠta najviše ugrožava zimsku proizvodnju povrća u plasteniku i kako to da sprečite?