Fabrea maculata
Fabrea maculata
- Reklama -

Ovih dana u medijima su sve prisutnije tvrdnje o problemu koji brine naše voćare, posebno one koji se bave proizvodnjom kruške, kao u ovom slučaju, a i dunje. Naime, u okolini Gornjeg Milanovca došlo je do pucanja ploda kruške, a pregledom voćnjaka stručnjaci su ustanovili da je u pitanju Fabrea maculata.

Da li je zaista reč o tako ozbiljnom parazitu, kako pojedine novinske agencije pišu ovih dana, ili naši poljoprivrednici nisu bili obavešteni na vreme kako bi preduzeli adekvatne mere zaštite?! Koje korake treba da preduzmete ako u vašem voćnjaku primetite ovakve simptome na voćkama? – više o ovome pročitajte u nastavku teksta.

Fabrea maculata je bolest koja je prisutna već godinama širom sveta u područjima gde se gaje dunja i kruška.

Javlja se u regionima sa toplom i vlažnom klimom tokom leta, a u Srbiji su obilne kiše proteklih dana naročito pogodovale razvitku ove bolesti na plodovima kruške i na listovima mladara, na jednogodišnjim stablima.

Ova gljiva je prisutna već godinama i odomaćila se na dunji i kruški, ali je zabeleženo njeno prisustvo i na jabuci, ukoliko se gaji u blizini jako zaražene kruške.

Kako uočiti prisustvo ove gljive na voćkama?

Simptomi su najpre vidljivi na mladom lišću u vidu crvenkastih ili purpurnih pegica, veličine 1-3 mm. Pege se prvo pojavljaju na licu, a zatim i na naličju lista, potom se uvećavaju, međusobno spajaju i zahvataju veću površinu liske. Zbog spajanja pega srednji deo liske dobija zagasito mrku, skoro crnu boju i već sredinom leta počinje da opada.

Opadanje lišća (defolijacija) je više izraženo na donjim spratovima voćke, tako da lišće ostaje samo na vršnim delovima voćke. Zbog preranog opadanja lišća dolazi do slabijeg prirasta stabala, a samim tim i manje rodnosti odraslih voćki.

Takođe, gljiva se razvija i na plodovima i na mladarima. Na plodovima su pege slične onima na listu. Pege su krupne, crne oivičene linijom crvenkaste ili svetle boje.

Plodovi koji su najviše zaraženi pucaju, posebno ako su kiše češće, a kasnije i istrule, usled naseljavanja drugih gljiva.

Koje su adekvatne mere zaštite?

Suzbijanje ovog parazita ne zahteva specijalane tretmane, do onih koji se već primenjuju godinama unazad.

Sam tretman se obavlja fungicidima – preparatima koji se koriste i za suzbijanje čađave krastavosti na jabuci, a to su sledeći preparati:

Odeon, Different, Different + Merpan, Different + Mankosav

Primenom bilo kog od ovih preparata suzbijate prisustvo ove gljive na vašim voćkama.

Ako se u vreme jakih kiša koriste navedeni fungicidi, nema mesta za zabrinutost, a posebno ne za paniku!

Takođe, ako naredna godina ne bude kišovita, u istim krušicima neće doći do razvoja ovog parazita.

Uslov zaraze i širenja su kiše.

Pročitajte i: Padavine prouzrokuju uslove za infekciju

Priredila: Redakcija