Recept vocna tursija
Voćna turšija Foto: opanak.net

Pripremaju se od jabuka, dunja i krušaka turšijara

Mnogi stari recepti po kojima se priprema zimnica su sve više aktuelni. Neke od njih smo pronašli u sokobanjskom kraju gde domaćice redovno stavljaju voćne turšije od jabuka kojima obavezno treba dodati i po koju dunju, a i od krušaka koje se za ovu namenu često gaje.

Tursija od jabuka
Turšija od jabuka

Turšija od jabuka

Domaćice kažu da za turšiju od jabuka treba birati potpuno zdrave i neoštećene plodove.

Nisu poželjne one sorte jabuka koje se tokom vegetacije hemijski mnogo štite.

U voštanom sloju na ljusci jabuka su pesticidi dobro sačuvani, pa ovo ometa prirodno vrenje turšije. Iskustvo je pokazalo da su najbolje domaće, autohtone sorte bez obzira da li su kiseli ili slatki plodovi.

Jabuke se poređaju u drvene kačice ili veće staklene posude. U svaku posudu treba staviti poneku dunju koja će dati dobar ukus turšiji. U međuvremenu se priprema tečnost kojom treba naliti turšiju. U 10 l vode stavi se 1,5 kg nezrelog grožđa, prokuva se, rashladi i procedi. Na kraju se doda 100 gr vinskog sirćeta i sve prelije preko jabuka. Turšiju na kraju zatvoriti i staviti u prostoriju u kojoj je umereno hladno.

Turšija od krušaka

Turšija od krušaka priprema se još jednostavnije, ali je potrebna posebna sorta krušaka koju ovde zovu turšijara.

Tursija od kruske
Turšija od kruške

To je sorta koja ima veoma sočne i čvrste plodove.

Pažljivo probrane i oprane plodove treba poređati u kacu ili veću staklenu posudu, a zatim ih naliti prokuvanom i rashlađenom vodom. Pre nego što se turšija zatvori, na površinu treba staviti grančice krušaka sa listovima. Ovo čuva turšiju i daje joj bolju aromu.

Tekst priredila: Redakcija

Prethodni tekstDunja-voćna vrsta koja obećava!
Sledeći tekstNa Elektrotehničkom fakultetu od pečenja rakije napravili ozbiljnu nauku!