Foto: Pixabay
- Reklama -

Srbiju već nekoliko dana zahvata jako olujno nevreme koje je praćeno grmljavinom, jakom kišom i gradom. U nekim krajevima naše zemlje grad je gotovo uništio useve i voće. 

Za samo jedan dan sa 284 protivgradne stanice ispaljeno je preko 1.200 raketa, što je rekord, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

“Kako bi obezbedili maksimalnu moguću zaštitu kako voćarskih zasada i useva uopšte, tako i druge imovine, samo za ovu godinu je obezbeđeno 17.000 raketa, iako je optimalan broj za naše potrebe daleko manji i iznosi oko 12.000” navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zahvaljujući novim automatskim lansirnim stanicama koje su prošle prošle godine raspoređene u okviru Radarskog centra Valjevo, uspešno je ispaljen rekordan broj protivgrdnih raketa. Novom sistemu je potrebno svega 20 sekundi da ispali rakete u može da gađa 16 ciljeva.

Foto: Pixabay

“Ove godine počinje izgradnja novih automatskih sistema na radarskim centrima Užice i Bukulja, čime će se zaštiti i druge dve najkritičnije tačke u Srbiji” kažu iz ministarstva.

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a do sada je utrošeno 4.864 rakete što nije zapamćeno u istoriji, a nije prošla ni trećina sezone odbrane od grada. Potrošeno je 1.395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godine. Samo za tri dana ispaljeno je 2.759 raketa, što do sada nije zabeleženo.

Vrednost do sada ispaljenih raketa ovogodišnje protivgradne sezone je 1,5 miliona evra.