pixabay
foto pixabay
- Reklama -
Slider

– Cena tovljenika sa srpskih farmi  je od 140 do 160 dinara po kilogramu, a proizvođači se suočavaju i sa visokom cenom kukuruza koja učestvuje i do 70 odsto u formiranju cene žive stoke, niskom otkupnom cenom i velikim uvozom – izjavio je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović.

VOLJA, ZNANJE I UPORNOST! Za tri godine od improvizovane do prave farme prasića! (VIDEO)

– Na tržište Srbije je iz EU u prethodnih devet meseci uvezeno 16.000 tona svinjskog mesa u vrednosti od 44 miliona evra, rekao je Budimović. – Razlog je to što je Kina prestala s uvozom zbog pandemije i epidemije Afričke kuge svinja u Evropi, pa su se pojavili veliki tržišni viškovi u EU.

– Još uvek nemamo precizne podatke koliko je pala potrošnja mesa, jer su ugroženi turizam i ugostiteljstvo zbog pandemije, a nema ni slava i sličnih manifestacija, gde je bila velika potrošnja – naveo je Budimović.

Ovo je razlog niske cene prasadi i tovljenika!

– Mislim da će rezultati tek pokazati u narednih mesec-dva da je prehrambena industrija onaj prvi udarac dobro izdržala, da nije bilo nestašica, ali treba misliti kako u budućnosti to sve održati na jednom nivou samodovoljnosti sa nekim blagim tržišnim viškovima za izvoz – rekao je Budimović.

Kaže da treba razmišljati o novim tržištima, poput Kine, Vijetnama i Filipina, i o plasmanu gotovih proizvoda na ta tržišta, jer su procene Svetske organizacije za hranu ( FAO ) da će tamo potrošnja rasti za oko 22 procenta.

TAŠNA, MAŠNA I LAPTOP! To je OMČA OKO VRATA srpskim mesarima i stočarima A OVO JE REŠENJE! (VIDEO)

Naša država je sklopila dobre spoljnotrgovinske aranžmane sa tim zemljama, ali valja raditi još na pripremama za njihovu realizaciju, naglasio je Budimović. Kazao je da je zato PKS je predložila Ministarstvu poljoprivrede da obezbedi različite vidove podsticanja velikih domaćih proizvođača i prerađivača mesa koji to mogu da realizuju i koji uz sebe mogu da vežu i male stočare.

Izvor: Tanjug

Slider