- Reklama -

U Srbiji se stidljivo na manjim parcelama gaji lekovito bilje, sa druge strane, raste svetska proizvdnja čaja.

Dok se kod Srba čaj pije samo tokom bolesti i uživa se u kafi, u mnogim drugim zemljama Evrope, a naročito u Azijskom delu sveta i Rusiji, čaj je osnovni napitak uz koji se i puši i jede ratluk, uživa, ogovara ili prosto ćuti.

Osnovni tipovi čaja koji se najčešće gaje i piju jesu zeleni i crni sa raznim podtipovima: gruzijski, indijski, „ breakfast tea ” itd.

Svetska proizvodnja čaja na globalnom nivou beleži značajan porast, posebno na lokalnom nivou kod zemalja čije je stanovništvo veliki potrošač čajeva. Generalni trend porasta proizvodnje, nastao je usled povećanja broja stanovništva, ali i demografskih, socijalnih i tradicionalnih navika.

Neka istraživanja, pokazuju da je period od 2016. do 20124. godine momenat kada će ukupna proizvodnja na svetskom nivou da poraste za 5% što će doneti ukupan promet čaja u vrednosti preko 21 milijardu dolara!!!

Ovo se naravno ne odnosi samo na gajenje i berbu čaja, već na čitavu industriju koja podrazumeva: gajenje, berbu, transport, sušenje, čuvanje i preradu čaja, pakovanje kao i svu prateću infrastrukturu: proizvodnju kutija, kesica, ambalaže itd.

Nova marketinška istraživanja pokazala su da će filter kesice gotovo u potpunosti preovladati, ali i da raste broj ljubitelja čaja koji vole da uživaju u ovom osvežavajućem napitku koji usput ima i mnoga lekovita svojstva.

Kod nas kao što rekosmo na početku ima potencijala za uzgoj lekovitig bilja. Pitanje je samo koliko je država spremna da uloži u ovakvu proizvodnju, budući da se kod nas lekovito bilje gaji na beznačajnim površinama. Veoma važna stvar je da se ono u sušenom obliku prodaje po izuzetno dobrim cenama i da svaki proizvođač koji ima unaperd ugovorenu proizvodnju nema šta da brine, jer su mu osigurani i plasman, ali i zagarantovana novčana dobit.

 

G.V.