Foto: Pixabay

Kraj proleća je pravo vreme za šišanje ovaca. Iskusni stočari, a i stručnaci, kažu da su maj i jun pravo vreme za taj posao, a negde se ovce šišaju i u julu mesecu. Za naše krajeve karakteristično je da se ovce šišaju jednom, eventualno dva puta godišnje.

Kako bi se posao šišanja ovaca dobro i brzo završio neophodno je stado za to pripremiti. Praksa je da se životinje koje su bile bolesne ili su gladovale tokom zime, ošišaju još na početku proleća.

Priprema ovaca za šišanje

“Sa toplim danima, lučenje kožnih žlezda je pojačano i životinje se više znoje. A kako cu po ceo dan na ispaši, u ovom periodu i njihova vuna brže raste. Ovce na neki način treba i pripemiti za šišanje, očistiti ih ako su mnogo zaprljane. I važno je da vuna bude skroz suva kada se šišaju” objašnjava veterinar Rajko Mandić.

Foto: Pixabay

Ovce ne treba hraniti i pojiti najmanje osam sati pre šišanja. Nikako ih ne treba juriti i terati na mesto gde je planirano šišanje, jer će se životinje veoma uplašiti. Prvo se šišaju jalove ovce, šilježad, ovnovi i na kraju ovce u laktaciji.

Šišanje ovaca može se raditi ručno i mašinski, a taj posao najbolje prepustiti stručnjacima.

“Naravno da je lakše i brže mašinski ošišati ovce, ali ima ljudi koji to brzo i spretno i ručno rade. Iskusni za nekoliko minuta mogu da ošišaju ovcu. Važno je nakon obavljenog posla pregledati životinju, ukoliko ima rana koje su nastale toko šišanja njih treba sanirati” kaže veterinar.

Kako šišati ovce i gde čuvati vunu

Veoma je važno biti pažljiv prema životinji koja se šiša. Kako bi ovca bila što mirnija, treba izbegavati nagle pokrete, povlačenje i udaranje životinje. Takođe, ne treba vući ovcu za nogu, jer tada ona refleksno počinje da trza nogama. 

Foto: Pixabay

Šišanje ovaca počinje od stomaka, zatim vrat, leva strana, leđa, pa druga strana i završava se šišanjem zadnje desne noge i repa. Kada se ovce šišaju, posebno treba paziti na vime kako ne bi došlo do povreda.

Nakon završenog posla životinje treba nahraniti i biti pažljiv i blag prema njima, a ukoliko su noći svežije, treba im obezbediti toplo mesto za spavanje.

Vunu koja je čista i suva odmah spakovati u džakove i dobro zatvoriti. Ukoliko je vlažna, potrebno je dobro prosušiti pre pakovanja. Vunu najbolje čuvati u dobro provetrenim i suvim prostorijama.

 

IZVORBolja zemlja/M.R.
Prethodni tekstRadno u Bečeju: Obuka poljoprivrednika o protivpožarnoj zaštiti za vreme žetve
Sledeći tekstPrvi put u Srbiji: Iz IPARD-a sredstva za ruralni turizam