readysettrek.com
Voćnjak - berba zimskih sorti Foto: readysettrek.com
- Reklama -

U oktobru je vegetacija sasvim smanjena i sve voćne vrste se nalaze u fazi pripreme za prelazak u zimsko mirovanje.

U ovom mesecu pored završetka berbe dunje, mušmule i zimskih sorti jabuka i krušaka, svi radovi se obavljaju radi boljeg porasta i rodnosti voćaka u narednoj godini.

U prvoj dekadi oktobra u voćnjaku počinje berba zimskih sorti jabuka i krušaka. Ona se obavlja isključivo ručno, vodeći računa da ne dođe do povređivanja plodova.

Obrane plodove ni u kom slučaju ne treba prskati nekim hemijskim preparatom, što neki preporučuju da bi se bolje čuvali, zato što su te supstance štetne za ljudsko zdravlje.

Berba dunja
Dunje brati sredinom meseca Foto: pinterest

Plodovi se beru samo po suvom vremenu!

Dunje treba brati sredinom meseca, a mušmule kada padnu 2 do 3 slane kako bi plodovi kasnije mogli da se ugnjile.

U oktobru mesecu se priprema zemljište za jesenje sađenje voćaka.

To se radi rigolovanjem cele površine zemljišta ili kopanjem pojedinačnih jama za svaku voćku.

Jesenja sadnja vocaka
Priprema zemljišta za sadnju voćaka Foto: vocarskisavetnik.rs

Pre pripreme, zemljište treba očistiti od panjeva, šiblja i većeg kamenja, pa ga potom poravnati. Ako se priprema obavlja na celoj površini, prethodno po hektaru treba rasturiti 1000 do 1500 kg mineralnog đubriva NPK-a 0:15:30, pa onda rigolovati na 50 do 60 cm dubine u zavisnosti od dubine i rastresitosti zemljišta.

Dublja i lakša zemljišta se rigoluju pliće, a teža i zbijenija dublje.

Kada se zemljište priprema kopanjem pojedinačnih jama, naročito u baštama i na okućnicama, kopaju se jame širine 1,20 m i dubine 0,60 m.

Pri kopanju jama, prvi sloj zemlje oko 30 cm se stavlja na jednu, a drugi sloj na drugu stranu. Iskopane jame treba ostaviti bar dve nedelje otvorene da bi unutrašnjost bila što duže u dodiru sa vazduhom.

Tek posle toga se zatrpavaju, tako da se u jamu najpre ubaci prvi oranični sloj zemlje, a potom drugi sloj.

Pročitajte i:8 najčešćih grešaka kod sadnje voćaka. Kako ih izbeći?

Tokom oktobra u voćnjaku se seje seme biljaka za zelenišno đubrenje. Mogu se sejati stočni grašak i ozima grahorica u smesi sa ovsem ili raži.

Potrebno je 160 kg stočnog graška i 40 kg ovsa ili raži ili 120 kg ozime grahorice i 50 kg ovsa po hektaru.

Takođe, treba obezbediti i voćne sadnice za jesenje sađenje. Sadnice se nabavljaju samo od ovlašćenih rasadnika koji proizvode autentične i garantovano zdrave sadnice, a nikako na pijaci od individualnih proizvođača ili preprodavaca.

U zasadima jagodastog voća

U jagodnjaku treba oprskati bokore jagoda ako to u prethodnom mesecu nije učinjeno, pre svega zbog očuvanja lišća jagoda od pegavosti kako bi bokori ušli zdravi u zimu.

U malinjaku u jesen
Malinjak u jesen Foto: screenshot sa youtube

Krajem meseca po aru treba rasturiti 4 do 5 kg mineralnog đubriva NPK-a 10:12:26, a zatim zemljište prekopati ili uzorati na dubini od 8 do 10 cm.

Iz zasada maline i kupine uklanjaju se i spaljuju prošlogodišnji izdanci koji su u ovoj godini doneli rod. Ako se na ovogodišnjim izdancima maline i kupine primete mrkoljubičaste pege, žbunove treba naprskati sa 0,5%-tnim bakarnim krečom 50, a radi uništavanja parazita te opasne bolesti.

Tekst priredila: Redakcija