Voćarska tanjirača sa pipalicom upola cene!

1555
0
SHARE
tanjirača sa pipalicom
tanjirača sa pipalicom

U selu Plaskovac, u opštini Topola živi naš domaćin gospodin Đurđević Milan sa svojom porodicom. Gospodin Đuđević se bavi voćarstvom i ima svoj zasad od 30 ha, ali ovog puta ono što je nas najviše impresioniralo jeste Đurđevićeva proizvodnja voćarskih tanjirača sa pipalicom.

Počeci

Gospodin Đurđević je započeo svoju proizvodnju tako što je prvo kupio jednu novu italijansku voćarsku tanjiraču sa pipalicom – najpoznatijeg proizvođača u Italiji, koju je potom rasklopio na sastavne delove (skinuo je hidrauliku, pumpu, razvodnik, creva, tanjire, sajle) i nakon toga je sve delove od metala odneo kod naših ljudi u Mladenovac koji imaju CNC mašine. I od 6 mm debelog lima napravili su potpuno istovetne isečene delove koje Đurđević sam sklapa. Konstrukciju Milan sam pravi u Srbiji, a pumpe, razvodnike, tanjire i sajle kupuje u Italiji.

Prednosti voćarskih tanjirača u odnosu na freze

Voćarskom tanjiračom sa pipalicom u toku jednog dana možete da obradite preko 10 hektara, dok frezom maksimalno možete obraditi 3 ha. Takođe, prednost tanjirače je i tomu što može zemlja da se razgrne da se baci stajnjak ili veštačko đubrivo i onda se opet zatrpa da ne bi vetrilo. Oko drveta je veća površina zemlje zemljište je rastresitije, dok kod freze zemljšte je ravno i plitko.

Tanjirača odlično drži vlagu zemljišta i sa njom se posao mnogo brže obavi.

Tanjirača radi po principu odgrtanja i opet vraćanja te iste zemlje, pravi veliki banak i drži vlagu zemljišta, dok freza samo odvlači zemlju od drveta.

Za velike voćnjake tanjirača je dragocena stvar, a ukoliko imate mlade voćke uvek možete da zakucate kočić koji će ih pridržavati ili da izaberete mogućnost ručnog okidanja tanjira.

Po kom principu radi tanjirača?

Tanjirča sa pipalicom mora da bude vezana za najmanje dva hidraulična izvoda. Za sve opreracije dovoljan je pritisak od 140 bari, tako da praktično svaki traktor može da je vuče.

Kada je u pitanju pritisak gospodin Đurđević je, za razliku od Italijana, stavio cevi od pola cola, dok Italijani stavljaju cevi od 3/8 cola.

Milan je došao do zaključka da stavljanjem cevi od pola cola mnogo brže i efikasnije se obavlja okidanje i povlačenje, hidraulika brže reaguje, a hidropumpa koja se kači na kardan dovljno je jaka da sve to može da iznese.

Kada govorimo o voćarskim tanjiračama, Milan se odlučio da ovu vrstu tanjirače „iskopira“, jer je nešto najbolje u Italiji. Na njoj postoji nekoliko pametnih rešenja, a jedno od njih je i to da su cevi tj. metalne grede koje nose konstrukciju delom iskorišćene i kao rezervoar za hidro ulje.

Kod nekih domaćih mašina nakon 12 sati rada u toku dana, kada se ulje zagreje ono se razradi i onda hidraulika sporije reaguje, a kod ove tanjirače hidraulika je praktično ispunjena uljem i to ne može da se dogodi.

Mane tanjirače

Ako govorimo o manama, kod tanjirače sa pipalicom jedina „mana“ u odnosu na frezu bi mogla da bude ta što kod tanjirače uvek morate da imate dva seta diskova – jedan koji razgrće zemlju i jedan koji nagrće odnosno koji vraća zemlju nazad.

Održavanje

Tanjirača ne zahteva neko specijalno održavanje, ulje se kod nje ne pregreva i može godinama da traje. Creva nisu posebno napeta, jer zapravo ne pokreću nikakve hidromotore, već samo hidraulične klipove, koje takođe prave naši momci u Trsteniku.

I na kraju dolazimo do glavne stvari – cene

Tanjirače koje proizvodi gospodin Đurđević su dosta jeftinije od italijanskih. Ovakva vrsta tanjirače bi mogla da Vas košta od 1.500 do 1.800 eura, što je za jednu ovakvu mašinu koja sadrži i hidrauliku i razvodnike i pumpu, priznaćete zaista povoljno!

Više o temi i radu tanjirače možete pogledati OVDE.