Naslovna Video Voćari, ovo će vas zanimati: Evo kako da imate savršeni zasad trešnje

Voćari, ovo će vas zanimati: Evo kako da imate savršeni zasad trešnje

240
0
Foto: Printscreen/Youtube

Zanima vas kako bi izgledao savršeni zasad trešnje? To ćete na snimku ispod i da saznate.

Još kada su podizali 20 hektara trešnje na zasadu, ideja je bila je da to bude onolioko intenzivno i onoliko pouzdano koliko može da bude.

Suzbijanje lisnih vaši na voću

U pitanju je šest sorti na gizeli 5. Sve je u fertigaciji, vode ima u obilju iz jezera koje se u suštini preko zemlje napaja vodom iz Dunava, celokupni zasad se nalazi pod mrežom ali ne samo da se nalazi pod mrežom nego ga i mreža okružuje do same zemlje. Zašto ga mreža okružuje do same zemlje možete pogledati na snimku ispod.

Štetočina u malinjacima: Stručnjaci savetuju kako da ih zaštitite

Sve je sađeno u gustoj sadnji , stabla su na metar razmaka. U pitanju je moderan, uglavnom italijanski sortiment. Rezidba je vitko vreteno, što znači da nema nema vaze, nema kotlaste krune, samo mlade grane. To se radi da bi se što bliže stablu nalazio plod.

Profesor Keserović smatra da je to to. Što se tiče trešnje po njegom mišljenju, moderniji zasad od ovog nemože da se napravi.

prof. dr Zoran Keserović, poljoprivredni fakultet

– Trešnja koja se proizvodi u Srbiji, kada je u pitanju prinos i kvalitet, je daleko bolja nego u Italiji ili Španiji – kaže prof. dr Zoran Keserović. – Oni proizvode velike količine trešanja, ali po zasadu oni dobiju maksimalno 12 tona po hektaru.

Ministar obradovao poljoprivrednike: Dva velika konkursa za subvencije

Potom objašnjava:

– Mi ovde očekujemo u PSS Sombor i na ovom zasadu od 15 pa do 17 tona po hektaru.

– Da uradim ovo podstaklo me je to što je cena trešnje u Evopi izuzetno visoka. Ja sam prošle godine bio u Valensiji u novembru i cena je bila 24 evra. Video sam kako uzgajaju trešnje u plastenicima. Trešnja ima svoju cenu na Zapadu i potrošači vole trešnju – dodaje on.

Mnogi će se pitati odakle tolika razlika u ceni između Evrope i kod nas? Odgovor na to pitanje, kao i savete da imate ovakav zasad možete dobiti na snimku ispod…

Prethodni tekstDomaća pamet uzvraća udarac: Prskalica koja je duplo jeftinija i mnogo bolja nego strane
Sledeći tekstSubvencija od 100 posto: Ovo je idealna prilika za mnoge!