Uzgoj virtemberg ovaca u Šumadiji
- Reklama -
Slider

Virtemberg rasa ovaca se već godinama unazad, pored pramenke, najviše uzgaja na području Šumadije. Pre svega, zato što je virtemberška rasa ovaca jednostavna za uzgoj i nije zahtevna.

Virtemberg je krupna rasa ovaca, snažne konstitucije, živahnog temperamenta, otporna, mesnata i lako se aklimatizuje. Ova nemačka rasa ovaca uzgaja se najčešće za proizvodnju vune, mesa, mada je i proizvodnja mleka dobro izražena. Karakteristično je da za razliku od većine drugih rasa, virtemberg jagnjad, ne doživljavaju zaustavljanje prirasta kada dostignu težinu od 30 do 35 kilograma. Takođe, virtemberg ovnovi lako i relativno brzo dostižu preko 100 kilograma, dok ovca dostiže oko 60-80 kilograma. Prinos vune po virtemberg ovci iznosi 4-4,5 kg, a kod ovnova 6-8 kg.

Virtemberg ovce mogu da proizvedu i do 150 litara mleka u toku laktacije od 6 meseci. Međutim, kod nas se ređe muzu, već se mleko češće koristi za odgoj jagnjadi.
virtemberg ovnovi

Usled manjka pašnjaka i tokom zime virtemberg ovce se najčešće drže u staji, u zatvorenom objektu, uz povremeno puštanje na pašu tokom proleća. Kod ovaca, iako to ponekad ljudi manje obraćaju pažnju, važan je i odgoj i da ovce budu pitome, lake za rad.

Ekipa emisije Bolja zemlja posetila je porodicu Nikolić, iz sela Trska, koji su se odavno odlučili da gaje virtemberg ovcu.

Za razliku od većine stočara, Nikolići nisu kupili ovnove iz uvoza već mušku jagnjad, koja i te kako vredi kada od njih postanu ovnovi.

Raja, najstariji član domaćinstva Nikolić, ima 73 godine i u nekim momentima je brinuo i oko 150 ovaca. S druge , Zoran Nikolić drži i do nekih pedesetak grla.

Kod ovaca, kao što smo i gore pomenuli, važan je odgoj i da ovce budu pitome, lake za rad. Recimo, Nikolići su uspeli da drže dva ovna istovremeno, zajedno sa ovcama.

Takođe, kod Nikolića se ispostavilo da ovnovi mogu da budu svingeri, to jest da mogu da dele ovce. Za sada se na ovoj farmi pokazalo dobro da dva ovna mrče istovremeno ovce. Međutim, nismo sigurni kako bi se to funkcionisalo na svim farmama.

Međutim, Nikolić se suočava sa kašnjenjem državnih subvencija, koje mu veoma znače kako za ishranu ovaca, tako i za opstanak u ovom poslu. Takođe, još jedan problem kod svih stočara, su veliki troškovi birokratije.

 

 

 

 

Slider