- Reklama -

U Ritopeku je održan tradicionalni festival „Trešnje“, a tim povodom prisustvovao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je na događaj došao u društvu državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, ambasadora Švedske Jana Lundina, sekretar za privredu Grada Beograda Milinko Veličković, predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović i njenog zamenika Rade Ivetić.

Gospodin Vesić obišao je lokalne voćnjake i razgovarao sa voćarima, a potom istakao da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Beograda I da če Grad uvećati subvencije za poljoprivredu I na sve načine pomoći poloprivrednicima, a posebno voćarima.

– Danas smo ovde kako bismo zajedno podržali ljude koji se bave gajenjem trešanja. Poljoprivreda je za Beograd veoma važna, Beograd je drugi poljoprivredni region u Srbiji, posle Vojvodine. Imamo 242.000 hektara obradive površine, od čega se 150.000 hektara obrađuje, a mi za obrađivanje izdajemo između 20.000 i 25.000 hektara. Mislim da je vreme da se mnogo više pozabavimo ulaganjem u poljoprivredu, jer osim turizma poljoprivreda je za nas najbolja razvojna šansa – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je ove godine izdvojio oko 200 miliona dinara za poljoprivredu i to se izdvaja nezavisno od podsticaja države.
– Svega nekoliko desetina miliona dinara je bilo izdvojeno za ovu namenu 2011. godine, 2014. godine iznos je bio 40 miliona dinara, da bi danas došli do 200 miliona dinara. Sledeće godine će taj iznos biti veći – naveo je Vesić.

Kako je rekao, plan je da svaka prigradska opština dobije barem jednu investiciju i na tome se radi zajedno sa Vladom Republike Srbije.

– Počelo je sa Obrenovcem i Meitom, a na red su došle Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac u kome već ima nekih investicija. To je neophodno kako bi se prigradske opštine u Beogradu razvijale sa svim svojim specifičnostima koje imaju – zaključio je Vesić.

Suzana S.