- Reklama -

Zbog besmislenog ukidanja jeftinih aktivnih supstancija, pogotovu insketicida neke proizvodnje postaju doslovce nemoguće u Srbiji.  Veljko Josić, upravnik je imanja Proveg-a u Sakulama i to je bila prvokalasna proizvodnja slatog krompira batata i to nekoliko vrsta koje su čak i dosta neuobičajene za Srbiju. Većina ljudi zna za narandžaste varijante batata, ali recimo ovde su krenuli sa ljubičastim batatom i gotovo celokupnu proizovdnju uništio je žičar. Svaki koren, a plod kod batata nije krtola nego zadebljanje korena, je izbušena i najveći deo proizvodnje je prosto bačen.

Veljko Josić, upravnik

Što je užasno niko se nije pitao kada je ukidao sredstva šta će biti zamenska aktivna supstanca, a zamenske neme. Kako vreme odmiče to će biti sve gore. Nije tajna da poljoprivrenici iz Hrvatske i Rumunije, sve češće prelaze granicu sa Srbijom da kupuju pojedin sredstva i insekticide da bi mogli da koliko toliko održe proizvodnu. Da se malo našalimo to je pravi „pesticid turizam“ jer svi ti gosti koji dođu iz susednih zemalja obično uz malo pesticida potroše i neki novac, na hranu, kafane dok su radile i sve u svemu, nije to uopšte loše.

Savići su sve sami uradili, a tek kada vidite kako su prepravili Rakovicu 65!

Problem je ipak što naša Uprava za zaštitu bilja slepo prihvata sve što dođe iz Evropske unije. Naravno, Uprava malo odugovlači ali na kraju, sve što je ukinuto u EU biće ukinuto i u Srbiji. Najnovija žrtva je krompir od ove godine kada su ukinuta sredstva ptotiv klijanja i ovo je posledica, samo odavde desetine tona odlične hrane će biti uništene. Krompir se ovde prebira, međutim, rezultati su mršavi, počeo je uveliko da klija.

Bolesti pšenice u ovo doba godine: Šta kažu stručnjaci?

Na imanju Povileg-a u Sakulama je nekada bila farma krava i od te farme su ostali silo trenčevi koji bi verovatno bi bili srušeni, ali je Josić došao na drugu ideju a to je da od njih napravi kompostaru i to masivnu. Sve što će se ove godine nažalost baciti, će završiti kao kompost. Na taj način se od đubreta pravi đubrivo i to veoma korisno i prirodno. Proveg radi desetak vrsta povrća i sav organski materijal od cime paradajza pa do slatog krompira ide na kompostiranje.

Na taj način, sigurno je da će uz malo dovitljivosti šteta biti umanjena jer je kompost dobra stvar, ali nikako nije dobro kada ga pravite od krompira koji bi mogao da bude savršeno dobar za ljudsku ishranu što je nažalost postala naša realnost.