Otkup visnje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa grčkim kolegom ministrom ruralnog razvoja i hrane Grčke, Spilios Livanosom.

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske veze. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi.

Setva kukuruza u Pomoravlju i Kolubari – preporuke i saveti

Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu.

Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta.

Nakon nagoveštaja grčke kompanije „Agrifreda“ iz grada Pela, sa severa Grčke, koja je iskazala zainteresovanost za investicije u „Voćar“, Merošina, gde bi se pre svega bavila otkupom i preradom višnje, trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni.

Počinje prolećna setva: Ovo treba da znate

Na sastanku dva ministra istaknuto je da je „Agrifreda“ u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra. Budući ulagač u nekadašnju uzdanicu juga Srbije moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta, ali ga čeka značajan resurs – razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višanja.

Sporazum između dve države o saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je 2012. godine u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstLažirali kupovinu mehanizacije i ukrali 20 miliona
Sledeći tekstZaštita voća u proleće – pobedite najznačajnije bolesti i insekte