Foto: Pixabay

Avgust je pred nama, a kako najavljuju meterolozi, dok nas početkom ovog mesaca očekuju visoke temperature, biće i kišnih dana praćenih grmljavinom i pljuskovima, zato bi bilo dobro da se na vreme pripremite za sve radove na polju u mesecu koji dolazi.

Ratarstvo

Ukoliko su dobri vremenski uslovi, setva uljane repice može da počne već sredinom avgusta, a potom i lucerka, detelina…Takođe se kreće sa skidanjem i pripremanjem silaže.

Foto: Pixabay

Povrće

Kada je povrtarstvo u pitanju, nastavlja se nega useva u polju i štiti se svako povrće od štetočina koje prete. Voditi računa o izboru preparata, a važno je napomenuti da se prvo beru zreli plodovi pa se onda radi zaštita. Avgust je vreme za vađenje crnog luka, bere se paprika, paradajz, salata, lubenica, dinja.

Foto: Pixabay

Krajem jula, ili početkom avgusta već kreće i setva spanaća, rotkve, rotkvice,luka srebrnjaka.

Voće

U avgustu se i dalje bere jagodičasto voće, u slučaju da su veliki voćnjaci u pitanju. Radi se takođe i rezidba maline, ukoliko nije urađena u julu, sadnja jagode, ali i zaštita voća od štetočina, ptica.

Foto:Pixabay

U vinograd se doprema ambalaža i počinje se sa probnom berbom najranijih i ranih sorti grožđa. Grožđe se klasira, pakuje i otprema. U donjim delovima čokota uklanja se starije lišće.

Stočarstvo

Kada je reč o ovčarima, oni u ovo vreme biraju i škartiraju jagnjad koja nisu za priplod, a u nekim delovima se obavlja i striža ovaca.

Foto: Pixabay

Bašta

Foto: Pixabay

Kako bi biljke bolje i više cvetale, avgust je mesec kada možete da ih orezujete, najčešće puzavice, grmove, ruže…Takođe je korisno da nastavite sa prihranom biljaka i da ih redovno zalivate, pogotovu ako su topliji dani.

 

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstVladimirci: Raspisan konkurs za dodelu sredstava za kopanje bunara za navodnjavanje
Sledeći tekstKraljevo: Javni poziv za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta