- Reklama -

Agroupozorenje je izdalo saopštenje da su, neočekivano za ovaj period godine, zabeležili više leptira dudovca na svetlosnoj klopci.
Ovaj štetni insekt pod nazivom dudovac ( lat. Hyphantria cunea ) poznato je da napada preko 120 biljnih vrsta. Kod nas je zabeležena na dudu, šljivi, jabuci, višnji i zovi, ali i na javoru, kajsiji, trešnji, breskvi, ukrasnog drveća i šiblja.

Prepoznatljivi su po paučinastim gnezdima koje uglavnom možete videti na krajevima grana (gore pomenutih biljnih vrsta). U početku gusenice dudovca se nalaze u grupama, a kasnije se razilaze po stablu – žive pojedinačno i hrane se lišćem.
Dodatna pretnja za voćare je ta što dudovac ima par generacija tokom godine. Ovog puta, kako piše Agroupozorenje, zabeleženo je 25 lepitira treće generacije u Somboru u roku od 10-ak dana.
Savet voćarima je da pažnju treba obrate na voćne vrste koju su u berbi ili su već odavno obrane, kako ne bi došlo do golobrsta.
Preporuka je da se u periodu od 12-og do 15-og septembra pregedaju zasadi višnje, trešnje, šljive, oraha, kajsija, krušaka, jabuka, vinove loze, duda, a na prisustvo gusenica.

Gusenice, ukoliko su prisutne, se mogu suzbiti i mehanički jer će se nalaziti na pojedničanim listovima. Za veće zasade je preporuka da se suzbijanje obavi adekvatnim preparatima za suzbijanje istih.