- Reklama -

Neke od omiljenih životnih poslastica kao što su čokolada, kafa, vino i pivo mogle bi uskoro da postanu znatno skuplje i teže dostupne, usled globalnog zagrevanja!

Cena piva bi mogla biti utrostručena uskoro
Cena piva bi mogla biti utrostručena uskoro

Kako su sve duži periodi ekstremno visokih temepraura, toplotnih talasa i suša, naučnici navode da bi to u bliskoj budućnosti moglo naneti ozbiljne štete ječmu, koji je glavni sastojak kada je proizvodnja piva u pitanju.

U studiji objavljenoj u časopisu “Nature Plants”, Međunarodni tim istraživača ocenio je da bi ti gubici mogli da budu i do 17 odsto prinosa. Cena piva bi se mogla udvostručiti, a u zemljama kao što je Irska gde je pivo već skupo, cena bi mogla biti i trostruko veća.

Nakon što su u izveštaju UN opisane štetne posledice klimatskih promena, kao što su sve veće nestašice hrane i vode, povećanje nivoa mora i bolesti, objavljeni su rezultati istraživanja.

Jedan od autora ovog istraživanja Stiv Dejvis koji je i sam ljubitelj IPA piva, rekao je da je istraživanje o pivu urađeno delom da bi se poslala jasna poruka da klimatske promene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života, jer kako i sam kaže ovo istraživanje je sprovedeno iz ljubavi i straha.

 

Izvor: Beta