Uzgoj pataka
Uzgoj pataka
- Reklama -

Pače bolje od pileta

Za razliku od pileta, pačići bolje koriste hranu, imaju veći dnevni prirast i za 60 dana postižu masu od 3 kilograma

U prvoj fazi uzgoja do 21. dana uzrasta, pačići se isključivo hrane starterom. To je specijalna hrana za tu kategoriju životinja, a poželjno je da se daje paletirana.

Prilikom prijema i smeštaja jednodnevnih pačića, hrana mora biti odmah u krugovima. Veoma dobro pokazalo se kada se hrana i hranilice unose sat-dva nakon raspoređivanja pačića u krugovima.

Za uzgoj pačića do 21. dana uzrasta najčešće se koriste hranilice u obliku tacne. Hranilice za pačiće se izrađuju od metala ili plastike.

Najbolje su hranilice od plastike, a njihova prednost je i u dugotrajnosti i lakom održavanju. Za 100 pačića dovoljna je jedna hranilica, bez obzira na to da li je cevasta ili u obliku tacne. Posle 15 dana, postojeće hranilice se mogu zameniti hranilicama u obliku valova.

Osvetljenje za pacice
Osvetljenje za pačiće Foto: agroplod.rs

Osvetljenje za pačiće

Da bi pačići mogli da konzumiraju dovoljnu količinu hrane za svoj prirast, mora im se obezbediti svetlo i to u prva 3 dana u trajanju od 24 sata, a posle trećeg dana, pa do kraja tova 23 sata.

Jednočasovni prekid svetla potreban je isključivo radi privikavanja pačića na mrak u slučaju nestanka struje. Jer, kad nestane struja, pačići se uznemire i u gomilanju guše.

Jačina svetla u prvim danima života pačeta treba da je veća, a posle trećeg dana treba da se postepeno smanjuje. Jačina osvetljenja može dvojako delovati na pačiće:

  • ako je intenzitet svetla izuzetno jak, dolazi do uznemirenosti i tada se ne isključuje i kanibalizam,
  •  a ako je slab, pačići će mirovati i neće uzimati dovoljnu količinu hrane za svoj prirast, pa tako neće dostići ni odgovarajuću masu.

Kvalitetna ventilacija u objektu je izuzetno važan činilac za zdravstveno stanje i prirast pačića. Ako je ventilacija loša, u objektu će se pojaviti veća koncentracija amonijaka, što izaziva upalu očnog kapka i oštećenje disajnih puteva.

Najkvalitetnija prostirka za pačiće od hoblovine

Treba naglasiti da bez obzira na vrstu prostirke koja se upotrebljava, ona mora biti suva, čista i bez prisustva plesni. Najkvalitetnija prostirka je od hoblovine, jer je najčistija i ima najveću upijajuću moć.

Hoblovina odlicna prostirka za pacice
Hoblovina odlična prostirka za pačiće

Za prostirku se mogu koristiti i sitno seckana slama od pšenice i ječma, kao i ljuska od suncokreta.

Veoma je bitno da je pod pačićima čista i suva prostirka.

Ako je prostirka plesniva, može izazvati aspergilozu, a ako je vlažna, upalu zglobova.

Upala zglobova kod pačiča prouzrokuje otekline na zglobovima, pa se pačići slabo kreću, ne dolaze do hrane i vode, zakržljavaju, a često ubrzo i uginu.

Pačići su veoma živahni i otporni tako da se u njihovom odgoju u optimalnim uslovima, uginuća veoma mala. Ukupna uginuća do 21. dana uzgoja ne smeju biti veća od 2%. Uginule pačiće odmah treba odstraniti, a ako je smrtnost povećana, hitno treba pozvati veterinarasku službu da utvrdi uzrok uginuća.