Uzgoj rotkve i isplativost
Uzgoj crne i bele rotkve u Srbiji Foto: shutterstock.com

Poslednjih godina se uzgoj dvogodišnje biljke, rotkve za pojedine povrtare u Srbiji pokazalo kao isplativo. Pogotovo kada je u pitanju uzgoj crne rotkve koja može da bude postrna – recimo nakon žetve pšenice, uzore se, spremi se zemljište, poseje seme crne rotkve i odradi se do pet navodnjavanja.

Selo Striža, nadomak Paraćina, je čuveno selo povrtara gde se proizvodi jedna od najboljih i najkvalitetnijih mrkvi u Srbiji.
Međutim, kako se vremena menjaju sve je teže biti konkurentan – pogotovo kada je reč o uzgoju mrkve. Čovek hteo ili ne, mora da se u nekom momentu odluči za nešto drugo, nešto profitabilnije.
Jedan od čelnika udruženja povrtara u Paraćinu, Milivoj Vućković iz istoimenog sela se poslednjih godina preorjentisao na uzgoj crne i bele rotkve, ali i cvekle.
Seme rotkve nije skupo, nema puno ulaganja, a i povrtar nema mnogo posla oko nje. Naša zemlja pogodna je za uzgoj korenastih biljaka, kao što su: krompir, šargarepa, cvekla, rotkva i slično.
Rotkva se može sejati sve do kraja jula. Gaji se direktnom setvom, ali moguće je gajenje iz rasada. Kada je reč o prskanju, potrebno je obaviti do dva tretmana od insekata.  Kada je u pitanju jesenja rotkva, ona se obično vadi u oktobru ili početkom novembra.
Interesantno je da povrtar Vučković prilikom đebrenja izbegava azotna đubriva jer, po njegovom dosadašnjem iskustvu, previše azota dovodi to truleži korena rotkve. Za đubrenje većim delom ovaj povrtar koristi stajnjak, a koristi svega oko kilogram po aru mešavine, tri petnaestice. Veštaka daje oko 100 kilograma po hektaru.

Bela i crna rotkva mogu da daju i do 70 tona prinosa po hektaru. Jedna od važnih osobina rotkvi jeste da ukoliko se adekvatno složi, skladišti može da se čuva i do šeste, sedam meseci.

Gostovanje povrtara Milivoja Vučković u emisiji Bolja zemlja možete pogledati na narednom linku: https://www.youtube.com/watch?v=CsLoGNK8u8k&t=250s