Ovih dana uputili smo se u severni Banat da pogledamo kako se odvija setva kukuruza. Na imanju Galat kraj Kikinde mogli smo zaista da uživamo u zadavljujućoj setvi.

Kada smo stigli na njivu tri sejalice sa 8 baterija na tri velika traktora su istovremeno sejale kukuruz, a sve to naravno ne bi bilo tako da njima ne upravljaju i uigrani traktoristi.

Na ovom imanju radi jedan disciplinovan i uigran tim koji predvodi gospodin dipl. inž. Fodor Ede. Ovde se tačno zna koji traktorista može da upravlja traktorom koji vuče sejalicu, a koji traktorom sa cisternom, u uz velike table i ovakvu snagu dnevno može da se obradi i do 150 ha.

Kako se odvija setva i koliko dnevno može da se poseje kukuruza?

Ovde su poljoprivrednici stigli do polovine setve, a traktori se kreću brzinom oko 10 km/h. Dnevno se ovde poseje od 140 do 150 ha, u zavisnosti od veličine parcele. Međutim, ono što poljoprivrednicima u severnom Banatu predstavlja najviše problema u ovom momentu jesu nedovoljne količine padavina, pa su se čak i premišljali da prekinu setvu kako kasnije ne bi došli u situaciju da biljke neujednačeno niču.

Kako da sejete u sušnim uslovima?

Iskusni ratari dobro znaju da kada nema dovoljno padavina, kao što smo imali situaciju ovih dana, treba ići duboko u zemlju kako bi seme uhvatilo vlagu iz dubljih slojeva. Tako da i sejačice na ovom imanju sada seju na dubini od 8 do 10 cm, a takođe i gustinu sadnje su proredili.

Priprema zemljištva za setvu

Na ovom imanju zemljište za setvu je pripremljeno germinatorom, pa je i seme dobilo tvrdu posteljicu i mek pokrivač, a kiša koja je u međuvremenu pala bila je spas u poslednji čas za naše poljoprivrednike!

Sve detalje o setvi kukuruza možete pogledati OVDE.

Prethodni tekstVojvodina nudi 25 miliona dinara za tradicionalne manifestacije
Sledeći tekstPrimena herbicida pre nicanja useva – zašto, kada i koliko?