foto: NewsMedical, sudbina kvalieta mleka preuzima nacionalna laboratorija
foto: NewsMedical,
- Reklama -
Slider

U sektoru mlečnog govedarstva u uslovima pandemije virusa korona, farmeri koji se bave proizvodnjom mleka, kažu da se proizvodnja odvija kao da je redovno stanje i da mlekare preuzimaju mleko uobičajenom dinamikom i da nema zastoja kod preuzimanja sirovine.

Ovo je važno za sva gazdinstva: Šta je HID broj i kako ga promeniti?

O tome svedoče primeri mlečnih farmi u Bačkoj Palanci.

Na farmi krava Mite Plavšića iz Bačke Palanke godišnje se proizvede oko milion i 400 hiljada litara mleka u zavisnosti od perioda godina, ishrane i broja grla na muži .Na farmi ima oko 400 grla različitih kategorija od kojih je oko 200 na muži. Rasa krava je crni holštajn , poznata po visokoj mlečnosti. Proizvodni parametri štalski i muzni prosek variraju u toku godine. Mleko Plavšići isporučuju mlekari, a analize pokazuju da je mleko sa njihove farme u ekstra klasi.

KONAČNO IPARD ZA ŽIVINARE I VINOGRADARE! Detaljno o uslovima konkursa!

– Cena mleka je različita, nama je cena veća zbog stimulacije jer proizvođači ispod hiljadu litara imaju jednu cenu a preko hiljadu litara drugu. Naša cena je dobra i iznosi oko 40 dinara za litar sa PDV-om, plus državna premija – rekao je Mita Plavšić.

U uslovima pandemije virisa korona, na ovoj farmi proizvodnja se odvija kao da je redovno stanje, naglašava naš domaćin .

– Mleko svaki dan mlekara nosi, redovno plaćaju. Mi radimo kao da je redovno stanje jer ova proizvodnja ne zna da li si bolestan ili nisi – kaže Mita.

OTPORNO I DONOSI DOBRU ZARADU! Uzgoj škotskog govečeta!

Na farmi AD Budućnost sa oko 1.000 grla, oko 500 je na muži. Visoka produkcija mleka i ostvarivanje dobrih proizvodnih rezultata, osnovni su ciljevi kojima se teži, kako bi farma uz primenu dobre proizvođačke prakse poslovala rentabilno, navodi Stojan Pilipović rukovodilac stočarske proizvodnje. Proizvodnim parametrima su zadovoljni, ali kako ističu uvek može i bolje.

– Godišnje se proizvede četiri miliona i 300 hiljada litara mleka, a varira sezonski proizvodnja mleka. Proizvodnja iznosi između deset i po do trinaset i po hiljada litara mleka na dnevnom nivou. Mleko se isporučuje, a trenutna cena mleka zavisi od kvaliteta i parametara mlečna mast, sadržaj proteina i iznosi 36 dinara za litar plus PDV, rekao je Pilipović.

PLATIO OVCE 2000 EVRA PO GRLU I VREDE! Vi možete da ih nabavite mnogo jeftinije! (VIDEO)

Kako kažeon na njihovoj farmi nije bilo prekida otkupa mleka i posluju rentabilno.

A rentabilno se posluje, zahvaljujući dobrim rezultatima i državnim subvencijama i premijama za sektor mlečnog govedarstva.

Izvor: RTV

Slider