Ako ste se ikada zapitali možete li sami da uzgajate đumbir, moguće je! Inače, đumbir je tropska biljka čija stabljika podseća na trsku i može da naraste do jednog metra u visinu.

Koren je bogat brojnim mineralima, ali i vitaminima C,B, zato se koristi često kako bi se umanjila mučnina, kod bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja, dobar je i za ubrzavanje varenja, srčanih bolesti.

Inače datira još, prema pojedinim kineskim zapisima, iz 4. veka, u srednjem veku su mu vladari priprisivali razna afrodizijačka svojstva, a kažu da je u 16. veku korišćen je kao lek protiv kuge.

Foto: Pixabay

Za uzgoj u vašem stanu, dvorištu biće vam potrebna samo saksija, zemlja, i sveži koren đumbira.

Navodi se da je poželjno da koren ima male izbočine, odakle će vremenom da niknu novi izdanci.

Kako koren ne bi istrulio važno je da ga ostavite dan, dva na suvom i toplom mestu.

Čaj od đumira

Oljuštite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u 5 dl hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procedite. Možete ga zasladiti medom, ako vam je previše jak. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Saksija bi trebalo da bude dva puta šira od komada đumbira, stavite zemlju, a koren ne bi valjalo zakopavati baš duboko, nego maksimalno do dva centimetara.

Ako biste ga sadili u bašti, onda se savetuje da to uradite tek na proleće. Kao kućnu biljku možete ga posaditi u jesen, pa onda na proleće presaditi u baštu.

Potrebno je redovno zalivanje, ali nikako da preterate. Nije mu potrebno puno svetla, a ni toplote.

Ubrzo nakon sadnje iz zemlje će početi da niču izdanci, koji mogu da narastu i do 120 centimetara. Kažu da je potrebno oko osam do deset meseci da ti izdanci budu potpuno zreli, pa ga onda možete izvaditi iz zemlje.