Foto:Pixabay
- Reklama -

Ukoliko na farmi odgajate veći broj kokošaka, onda vam predstoji izgradnja kokošinjca! Naravno, ne morate da ga kupujete, već ga možete i sami napraviti.

Pre nego što krenete u izgradnju, važno je da odredite parcelu na kojoj planirate da smestite svoje kokoške. Potrebno je da teren bude suv i da nema nekih izbočina, već da bude ravan. Ako već postoji neka izbočina, svakako je potrebno da je izravnate.

Potom možete da napravite rupu i to područje napunite betonom kako biste dobili čvrt i suv temelj. Nemojte da zaboravite da kokošinjac gradite kako bi zaštitili kokoške od niskih temperatura, visoke vlažnosti, vetrova, ali i poseta neželjenih gostiju – predatora.

Kako bi živini bilo udobno, treba im obezbediti dobro grejanje, ventilaciju, kvalitetno osvetljenje, zato kada gradite kokošinjac morate imati na umu:

– živina se oseća prijatno kada je mesto gde žive suvo
– razlikuje se veličina kokošinjca za 10 pilića/kokoški, ili za 100 njih
– treba voditi računa da napravite dovoljno prostora da se svaka kokoška ili pile osećaju komforno

Kada projektujete kokošinjac, naravno da niko neće zahtevati da poštujete sve arhitektonske norme i pravila, ali svakako treba ispoštovati one osnovne.

– Ne bi trebalo da stavljate gnezda na mestima gde će se graditi pregrada, a cevi za vodu bi trebalo instalirati bliže mestima gde će živina dolaziti da pije.

Važnu ulogu u dotoku vazduha u kokošinjac imaju prozori i ventilacijski otvori. Ne zaboravite da kokošinjac oivičite žicama, kao i da dodate osvetljenje, pa je tako za kokošinjac veličine šest kvadratnih metara dovoljan izvor svetlosti od 60 vati (za 10 do 20 pilića). Prekomerno osvetljenje može da izazove kanibalizam kod pilića.

Faze izgradnje:

Napraviti skicu kokošinjca i napraviti listu potrepština
Veličina kokošinjca se određuje prema broju pilića/kokošaka
Polaganje temelja
Izgradnja zidova i pregrada (da biste to uradili prvo morate da izgradite okvir i to se uglavnom radi polaganjem grede)
Izgradnja plafona i krova – izaberite lagane ali ipak trajne materijale
Podovi i izolacija – najbolja je opcija da se naprave dvostruki podovi