Uprkos uvozu, deklaracija ŠTITI domaću jabuku?!

0
paulbr75, pixabay
Razmena Srbije i Rusije može porasti sa 350 na 500 miliona dolara, foto pixabay

Svaki trgovci u Srbiji ima obavezu da na deklaracijama na voću i povrću istakne godinu berbe, zemlju porekla, klasu i naziv proizvođača, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, povodom priče da velike agrarne države na početku nove berbe prazne skladišta i prodaju voće i povrće velikim trgovinskim lancima po bagatelnim cenama, ugrožavajući domaću proizvodnju povodom, prenosi Politika.

„Legitimno je da Srbija na ovaj način pokušava da zaštiti domaću proizvodnju i takvu informaciju kupcu da bi mogao da bira“, ističe Nedimović.

Postoje države koje, čak u slučaju kada postoji višak domaćih poljoprivrednih proizvoda, ne dozvoljavaju uvoz te robe. Međutim, na osnovu istraživanja portala Bolja zemlja, Srbija je u prvoj polovini ove godine već uvezla skoro 160 000 tona voća, od toga 22 000 tona jabuka iz zemalja EU, i to iz Poljske najviše.

Hrvatski voćari su upravo zbog uvoza poljske jabuke tražili da se na proizvodu istakne informacija o godini berbe. Podsetili su da Poljaci čiste skladišta i prodaju jabuku od prošle godine po nižoj ceni koja ugrožava cenu domaćoj. Oni kažu da se svi tamošnji trgovinski lanci deklarišu kao domaći koji forsiraju lokalne proizvode, a u suštini interes im je da prodaju viškove iz svojih zemalja ili iz drugih članica EU u kojima može da se nabavi jeftinije, bez obzira na kvalitet.

U najvećim trgovinskim lancima u Beogradu na deklaracijama zaista postoji takvo obaveštenje. Problem je, međutim, što su one najčešće sakrivene cenom ili pričvršćene na nepristupačnim mestima na gajbicama. Trenutno su u ponudi pretežno domaće jabuke.

 

Izvor: Politika, Bolja zemlja

 

J.E.