- Reklama -

U Čumiću kod Kragujevca nedavno je otvorena prva privatna farma magaraca. Nekada je od ovih životinja bukvalno zavisio opstanak ljudi, a još u antičko doba se smatralo da ne postoji bolja životinja za rad od magaraca jer mogu da prenose ili vuku teret koji može biti i drastično veći od njihove težine. Domaći balkanski magarac je kopitar koji se gaji u brdsko-planinskom području balkanskog poluostrva, u planinskim predelima Srbije.

Konji su u prošlosti često bili luksuz za većinu stanovništva i imali su ih samo bogati i koristili su se za rat, dok sa druge strane magarci su bili prava radna sila i možemo slobodno reći prevozno sredstvo običnog čoveka u srednjem veku.

Da bi konj radio u toku dana dnevno mora da unese oko 2,5 % suve materije, a magarac samo 1,5 % . Sistem organa za varenje i konja i magrca je vrlo sličan, međutim magarci hranu vare efikasnije od konja i oni za razliku od konja mogu da opstanu sa daleko oskudnijom hranom.

Porodica Prodanović u Čumiću na svojoj farmi trenutno uzgaja oko 50-ak magaraca, a ceo posao su započeli iz ljubavi prema ovim životinjama, da bi danas ceo projekat postao vrlo ozbiljan.

Karakteristike magarca

U narodu se često koristi izreka „tvrdoglav ko magarac“, međutim ove životinje su vrlo pitome i umiljate i traže pažnju ljudi. Najčešće nisu agresivni, osim kada su gladni onda mogu da ujedu.

Takođe, vrlo su inteligentne životinje i plašljiviji su od konja, a za razliku od konja ove životinje su u stanju da svom vlasniku pruže neverovatnu ljubav dok konji umeju da budu besni i plahoviti.

Veoma su plemenite životinje i uvek traže prisustvo čoveka kako bi se mazili.

Uslovi držanja

Veoma su skormni kada su u pitanju uslovi držanja i npr. za razliku od konja veoma retko obole od kolika.

Kada je u pitanju reprodukcija ona je veoma slična kao kod konja, slično je vreme graviditeta, negde oko 12 meseci.

Kada magare prestane da sisa (pule sisa oko 9 meseci), magarica vrlo lako ponovo ulazi u teranje, a i magarac vrlo lako naskače.

Ishrana

Kada je u pitanju ishrana, magarci su veoma skromni. Za jelo dobijaju seno, mogu da pasu, mogu da jedu hleb, šećer. Dakle, jedu seno, ovas i kukuruz u određenim delovima dana, ali sve bez koncentrata, kako bi ishrana bila što zdravija i kvalitet mleka što bolji.

Veoma su laki za održavanje i rad, lako uče komande za jahanje i to dosta brže od konja. Sitne su životinje i mužjaci imaju negde oko 200 kg, a kičma im je neverovatno jaka zbog tzv. ligamenta nuhe, pa mogu da ponesu veliku težinu iako su mali rastom, čak više od sopstvene težine.

Izreka koja je takođe vezana za magarce „dere se kao magarac“ je ustvari tačna jer zapravo kada mužjak oseti da je neka magarica u teranju on se „dere“ na sav glas.

Ono što odlikuje balkanske magarce, i mužjake i ženske, jeste tamnija šara, koja se proteže preko celih ledja tzv. krst po kome su prepoznatljivi. Veruje se da je Isus Hrist na njima ušao u Jerusalim i kada je Isus otvorio vrata na Jerusalimu prvi zrak sunca koji je obasjao magarca ostavio je trag u obliku krsta na njihovim leđima.

Magareći proizvodi

Magareće meso je npr. u Kini delikates i potražnja za magarećim mesom je fantastična. Takođe, od magareće kože se prave razni preparati i gelovi, koji se koriste u tradicionalnoj medicini.

Potražnja za magarcima je toliko velika da su i pojedine afričke zemlje uvele zabranu izvoza magaraca u Kinu.

Međutim, na farmi kod porodice Prodanović magarci se ne tove i ne deru, već se pre svega gaje zbog proizvodnje mleka i turizma (jahanje i obilazak polja i šuma na magarcima).

Za jahanje su bezbedniji od konja i ne možete tako strašno da se povredite kao kada padnete sa konja npr.

Prinos mleka

Prinosi mleka kod magarice su vrlo mali. Ona se teško muze, pule mora da bude stalno pored nje da bi pustila mleko i nikada ne daje svoje mleko koje ima, jer kao dobra majka čuva svoje mleko za pule, a domaćinima da otprilike nekih 200 do 300 ml mleka.

Ukus magarećeg mleka

Prilikom obilaska farme imali smo priliku i da degustiramo mleko. Magareće mleko je veoma zanimljivog ukusa, slatko je, jer sadrži puno laktoze. U odnosu na kravlje mleko sadrži manje masti.

Takođe, magareće mleko je veoma zdravo i za disajne organe.

Ukoliko vas put odvede u ovaj deo Srbije možete posetiti ovu divnu farmu, na kojoj će uskoro biti organizovani zanimljivi sadržaji i za naše najmlađe.

Ceo prilog sa farme možete pogledati OVDE.

 

M.P.