- Reklama -

Drvena sečka spada u obnovljive izvore energije i predstavlja ekonomičan način korišćenja drveta. Kao energent, drvena sečka se dobija mašinskim usitnjavanjem drveta.

Može biti korišćena u automatskim kotlovima za grejanje kuća, stambenih objekata, javnih ustanova i sl. Osim što je upotreba drvene sečke korisna za prirodu, prednost ovog izvora energije je taj da je jeftin.

Korišćenje drvene sečke nije adekvatno regulisano u većem delu našeg regiona, dok se recimo u Nemačkoj sela greju na drvenu sečku, pa čak i podižu zajedničke kotlarnice ne bi li uštedeli na samom postavljanju sistema, ali i u nabavci ogreva. Srbija bi trebalo da ima energetski plan koje će podržati ovakve stvari.

Svake godine u voćnjacima nastanu milioni kubika drveta, neke drvne mase koje se najčešće baci. Međutim, sve te grančice od orezivanja, sva ta masa može da iskoristi, a evo i kako!

Aleksandar Aca Stanojević iz sela Malo Laole ima odličnu viziju i već dve godine pravi nešto odlično – u pitanju je mašina koja se nakači na trakor i koja je u stanju da secka granje, otpadno drvo, a zatim se od toga pravi gorivo.

O čemu je reč pogledajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja: