Foto: Pixabay
- Reklama -

Izgradnja silosa i više faza prerade može znatno uvećati vrednost pšenice i drugih žitarica. Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, rekao je, povodom interesovanja povratnika iz inostranstva za ulaganje u izgradnju silosa, da proizvođači pšenice mogu da sačuvaju svoj kapital ako se udruže, izgrade mini silose, a zatim pšenicu prerađuju, čime će uvećati njenu vrednost.

Umesto da pšenicu prodaju neposredno posle žetve po najnižoj ceni, poljoprivrednicima je najisplativije da je uskladište u svoje savremene silose, gde će biti razvrstana prema kvalitetu, i sačekaju decembar i januar, kada ta žitarica obično dostigne cenu veću i do 40 odsto”, kaže ministar Krkobabić.

Prema njegovim rečima, jedina institucija koja može da zaštiti male proizvođače, pružajući im izvesniju budućnost, jeste zadruga.

Akademik Dragan Škorić, koji je kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela, ukazao je na to da Srbija ima dobre genetičare za žita, ali da nisu iskorišćeni svi naučni potencijali u podizanju prinosa, kao i u razvijanju ekonomski jakog sistema prerade koji će, uz izvesna ulaganja, prerađivačima žitarica uvećati zaradu.