Šta jedemo
Šta jedemo

Ministartsvo poljoprivrede je izdalo saopštenje gde javnost obaveštava o hapšenju kirminalne grupe koja je švercovala meso i mesne prerađevine bez odgovarajućeg porekla sa ciljem da se ono plasira na domaće tržište.

Od toliko naših proizvođača koji su u stanju da domaćem tržištu ponude i isporuče ne samo dovoljne količine mesa već i izuzetnog kvaliteta, alava grupa se dosetila da ko zna kojim putevima uveze ilegalno sa jasnom namerom da možda i potruje one koji bi odvojili neki dinar za kilogram buta koji bi svakako bio jeftiniji od onog u redovnoj ponudi. Ali bez poznatog porekla što znači da je meso možda od uginulih i bolesnih životinja ili pak sa odavno isteklim rokom trajanja.

Mesne prerađevine
Mesne prerađevine

Meso je svakako poskupelo, a mi i dalje ne znamo kada dođemo u mesaru njegovo poreklo. Po nekim saznanjima navodno se svo kvalitetno izvozi, a uvozimo ono koje je kao u roku, ali za naše standarde, a ne standarde EU. Pa to smeće najbolje da se pošalje u Srbiju koja je kadra da sve primi, sažvaće i proguta.

Ova akcija koju je ministarstvo sprovelo ima jasan cilj, a to je da spreči ovu nelegalnu trgovinu, ali i da zaštiti naše poštene proizvođače pre svega one koji izvoze na tržište Rusije. I tu je, kada je voće u pitanju bilo raznih neprijatnih situacija, podvaljivanja, pa i reizvoza voća iz Albanije i drugih susednih država. Rusi imaju jasan stav, a to je da traže samo prvu klasu voća i povrća i imaju jasno definisane preparate koji se mogu koristiti u zaštiti. Sve ostalo se vraća kao neprihvatljivo.

Pre nekih 5 godina puno prašine se diglo oko vraćanja pošiljki sa trešnjama koje su iz Srbije otišle u Rusku Federaciju. Razgovarali smo tada sa jednim proizvođačem iz Ritopeka koji nam je iskreno rekao da su Rusi tražili A klasu. Međutim pojedinci su u gajbe na vrh stavljali A klasu, a ispod lošiju. Rusi su to vratili, ali su opet dali prolaz rekavši da se sada trešnje pakuju u pliće gajbice. Naravno, opet isto. Gore super, dole krš. I to su vratili, pa su onda dali jasan nalog da se trešnja pakuje u manje plastične kutije težine do 500g.

Proizvođač koji nam je to ispričao, rekao je da zbog pojedinaca ispaštaju svi i da njemu takav način pakovanja daleko poskupljuje proizvodnju i samo branje.

Iz godine u godinu situacija se menjala, ali Rusija je i dalje tržište broj 1 kada je izvoz srpskog voća u pitanju. A što se tiče Ministartsva citiramo njihovo obaveštenje povodom hapšenja.

„Presecanjem kanala krijumčarenja poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske Federacije i hapšenjem svih osumnjičenih učesnika još jednom šaljemo jasnu poruku da će svaki pokušaj ugrožavanja nacionalnih vitalnih interesa, samim tim i interesa svakog srpskog poljoprivrednika biti u korenu odstranjen. Privilegovani položaj koji Republika Srbija ima na jednom od najznačajnijih tržišta na svetu će biti zaštićen i ugled zemlje se zbog interesa pojedinaca neće dovoditi u pitanje. Nulta tolerancija će biti u potpunosti sprovedena, dok će kompanijama koje su predmet istrage do okončanja procesa, a u skladu sa preuzetim međudržavnim obavezama, biti apsolutno onemogućen dalji izvoz poljoprivrednih proizvoda na teritoriju Carinskog saveza.

Poslednja akcija koja je sprovedena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poreskom upravom je samo deo sveukupnih napora da se na prvom mestu zaštiti svaki pošteni poljoprivredni proizvođač, ali i građanin Republike Srbije kroz očuvanje sistema bezbednosti hrane.

Podsećamo da je prošle sedmice zaplenjeno oko 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu i uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe učestvovali u nabavci ovog mesa sa namerom da ga plasiraju na domaće tržište“.

Tekst priredio: dipl. inž. polj. Goran Veljković

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prethodni tekstJabuka kao zlato
Sledeći tekstDunja-voćna vrsta koja obećava!