Ugrožena proizvodnja lešnika u Srbiji?!

1653
0
SHARE
Smrdibube nanele štete lešnicima
Smrdibube nanele štete lešnicima

Nema osobe koja živi ili u gradu ili na selu, a da nije primetila invaziju smrdibuba koje ulaze u kuće i stanove i ostala skrovita mesta. Ovi insketi pripadaju porodici stenica i velike su štetočine u povrtartvu i ratarstvu. Danas je opisano nekoliko vrsta koje pripadaju takozvanoj grupi pentanomida jer im telo oblikom podseća na petougaonik.

Smrdibube napadaju plod leske
Smrdibube napadaju plod leske

Ove godine velike štete su napravile u proizvodnji lešnika, pa je po nekim navodima Ferero, odluičio da se povuče iz Srbije jer su uočene velike štete na leski koju je prouzrokovala najraširenija vrsta stenice Halyomorpha halys – šarena stenica, koja osim leske napada i povrće, voće, ali i žitarice tipa soje i pšenice. Ovogodišnji rod lešnika je gotovo uništen na većini parcela, naročito na onim u južnim delovima Srbije, pa je Ferero u panici. Osim lešnika voli i soju i ostale zrnaste kulture. Šupljikavost lešnika je glavni problem. U Srbiju je došla iz Rumunije preko Vršca gde su uočene prve štete odakle se širila dalje. Ovo je nova vrsta, nema prirodne neprijatelje pa se nekontrolisano širi.

Osim ove stenice, prisutne su ostale gde je najpoznatija zelena stenica.

Tipično za njih je da ostavljaju izuzetnno neprijatan miris ukoliko se uhvate, čime odbijaju potencijalne neprijatelje. Obično, kada uoče opasnost prave se mrtve, što olakšava njihovo uništavanje jer se mogu lako pokupiti.

U ovom periodu traže mesta za prezimljavanje, neko toplo i skrovito mesto pa je zbog toga postala velika napast jer ulazi u stanove i kuće gde je toplo. Nije opasna za čoveka, ne može da ujede niti ubode, ali je svakako dosadna i neprijatna, pa ljudi prave paniku. Po nekom verovanju, navodno ako se primeti da je ušla u stan, to znači da nam sledi novac jer je po verovanju simbol novca.

Da li nam zaista sluti neke pare ili dolazi da bi prezimila, tek, u našim stanovima je baš ima, pa sami procenite kako ćete se protiv nje boriti.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković