kako se kreće cena jaja
kako se kreće cena jaja

Kako se bliži jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, Vaskrs, praznično raspoloženje prenelo se na gradske tržnice i markete širom Srbije gde su ovog vikenda tezge bile pune, redovi dugački, gužve velike, a cene kako to biva u ovo doba godine – različite.

U susret ovom prazniku, redakcija Bolje zemlje je odlučila da obiđe gradske pijace, zaviri u markete i proveri kakve su cene ove godine kada su u pitanju namirnice koje će bogatiti trpeze sledeće nedelje, ali i kakva je cena jaja?

Kako smo i očekivali, cene kao i ponuda su raznovrsne te se može naći za svakog po nešto – od organskih, omega tri jaja, do jaja prepelice.

Na pijacama su cene najviše varirale, te su se na tezgama mogla naći jaja od 9 do čak 20 dinara. U zavisnosti od klase, cena jaja na nekoliko tezgi je bila 9 i 10 dinara, dok su na ostalim, cene uglavnom bile od 11, 13, 14 i 15 dinara. Na pojedinim tezgama su bila i već ukrašena jaja, po ceni od 40 do 50 dinara.

Na jednoj tezgi cena belih jaja je 20 dinara, te smo pitali prodavačicu kakav je kvalitet i zbog čega je cena tih jaja znatno viša nego na drugim tezgama. Prodavačica je šaljivo odgovorila: “Zato što tako treba, ide Vaskrs”. Kako smo rekli, ima svega, i za svačiji džep.

Na pitanje da li će cena rasti narednih dana, za one koji će kupovinu obaviti, možda, u poslednji čas, neki prodavci su nam dali čvrsto obećanje da će na njihovim tezgama cene ostati iste, dok drugi pak nisu bili sigurni, te će pratiti kako konkurencija ili “prvi komšija“ bude radio.
Takođe, i u marketima i trgovinskim radnjama, su počele praznične akcije.

Tako u Amanu u periodu od 19. do 8. maja jaja C klase se mogu kupiti po ceni od 8, 99 dinara , A klase od 10,99 dinara a 15 komada Bravo jaja A klase 230, 99 dinara.

Popularni Lidl je za svoje kupce pripremio akcije, te se 30 komada jaja A klase prodaju po ceni od 239,70, 30 komada klase B 224,70 dinara dok je cena 10 komada jaja S klase drugog proizvođača, 139,99 dinara.

I u Idea-i cene zavise od kvaliteta. Šest komada organskih jaja staju 239,99 dinara, šest komada Omega tri 129,99 , a 15 komada A klase 145, 35 dinara.

Redakcija Bolje zemlje proverila je cene i u Maxi-ju. Deset komada jaja klase A koštaju 155,99 dinara, klase S-Timkok 189,99, a 30 komada S klase, drugog proizvođača, 439, 99 dinara.

Za boje, nalepnice i ukrase, izbor će vam možda biti malo lakši, budući da je na tezgama gradskih tržnica i na rafovima marketa bilo – šareno.

Cena boja za farbanje jaja, kreće se od 10 do 30 dinara po kesici a gel boje su od 150 do 250 dinara. Kutija takozvanih kristala za bojenje, predviđene za od 18 do 22 jaja, košta 50 dinara.

Neki trgovci su mislili i na najmlađe, te smo na pijaci Vidikovac otkrili i “Radnjicu” sa ukrasima kućne radinosti, i to baš za decu.
Kako nam je rekla prodavačica, ukrasi i igračke su napravljene od australijske vune, kako bi i mališani na bezbedan način mogli da učestvuju u predstojećem prazniku.

-Igračke su pravljene od najfinije vune. Budući da mališani vide nas starije i žele da se čukaju, ove igračke mogu biti fina zamena i bezbedan način za igranje – kaže prodavačica.

Kada su u pitanju cene ribe i mesa, čine se uobičajenim, te su i redovi bili kao i drugim danima. Nešto duže se, možda, čekalo na oslić i pastrmku, a u ribarnici su rekli, i da pored praznika, narednih dana ne bi trebalo da bude poskupljenja.

 

S.P.