Tržište traži domaći ren!

762
0
SHARE

Kako dva prijatelja iz sela Glušci, opština Bogatić, proizvode autentični, domaći srpski ren? Pogledajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja

 

Ključna stvar, kada je sadnja rena u pitanju jeste da imate dobar sadni materijal

Pod dobrim sadnim materijalom podrazumevaju se žile koje idu iz korena, koje se seku na dužinu i debljinu u proseku olovke i kao takve mogu da se ostave u džakove, koji s vremena na vreme vlaže i mogu, u principu, da čekaju i nedelju dana na sadnju.

Po hektaru ide oko 40.000 biljaka rena. Pojedini ljudi koriste kao sadni materijal i glave rena, kao i delove korena. Međutim, kada je u pitanju veća proizvodnja bolje je da se za sadni materijal koriste žile, bočni korenovi koji daju rod već prve godine.

Sa jednog hektara dobija se oko 5 tona korena rena.

Ren traži dosta svetlosti. Najčešće se gaji polu – organski. Dakle, kopa se jer su preparati koji bi se koristili protiv širokolisnih korova još uvek neispitani, kada je ren u pitanju.

Ren spada u porodicu kupusnjača i najsrodniji je kupusu. Tako da, u teoriji, ono što je dobro za kupus bi moglo da prođe i na renu.

Zanimljivo je da se vađenje rena može obaviti bilo kada u toku zime. Kod rena je slučaj da se sadnja i vađenje poklapaju jer se iz korena vade izdanci za sadnju naredne godine.